To je to što me zanima!

Vlada razjedinila sindikate, javne službe najavile štrajk

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Državni službenici prihvatili su smanjenje plaća za šest posto, no neće se dirati u božićnice i regres. Sindikati javnih službi to su odbili i najavljuju štrajk
Vidi originalni članak

Sindikati javnih službi koji zastupaju 180.000 liječnika, nastavnika i zaposlenih u socijalnoj službi odbili su potpisati sporazum o smanjenju plaća. U Vladi ne žele reći hoće li s njima jednostrano raskinuti ugovor, ali napominju da im je cilj na plaćama uštediti 1,4 milijarde kuna. Postoje dva scenarija, ukoliko se ne nastave pregovori. U prvom sindikati javnih službi će popustiti Vladi i potpisati sporazum o smanjenju plaća i zadržati božićnice i regres. U drugom država može jednostrano raskinuti kolektivni ugovor. Ostvari li se taj najcrnji scenarij javne službe su jedinstvene i najavljuju štrajk zaposlenika u bolnicama, školama i drugim javnim ustanovama. Taktikom 'zavadi pa vladaj', Vlada je postigla očit raskol raskol između sindikata.
- Vlada zna koga može slomiti. Koliko nas uvažavaju pokazuje nedjeljni sastanak državnih službi s Vladom. Bilo bi u najmanju ruku korektno da su pozvali i javne službe, a oni su nas odvojili - rekla je sindikalistica Spomenka Avberšek.
Prije nego su najavili štrajk, sindikalisti javnih službi bili su spremni 'podmetnuti leđa' u vrijeme recesije, ali su tražili da se odredi primjerena cijena rada koju će Vlada platiti kada država izađe iz krize. Državni službenici potpisali su sporazum o smanjenju plaća za šest posto. Država će tako na 55.000 ljudi - policajcima, carinicima i službenicima u ministarstvima uštedjeti oko 300 milijuna kuna. Prema sporazumu, zaposlenici u državnim službama dobit će božićnice, regres, darove za djecu. Dogovoreno je da neće biti otpuštanja, a garantira im se i da se njihova osnovica plaće do kraja godine neće dodatno smanjivati. Plaće će im se automatski povećati za 6 posto kad službena statistika ukaže na oporavak gospodarstva odnosno kad će gospodarstvo bilježiti rast od 2 i više posto.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • jprudeus 10.05.2009.

    Premijer i ministar ovine.Primorac zasigurno znaju (ali ne haju) da je štrajk civilizacijski odgovor na borbu za prava u demokratski ustrojenim državama i državama pravnih zadatosti. Prijetiti učiteljima da im neće platiti dane provedene u štrajku je notorna, sileđijska prijetnja (...ma tko nama što može !?).Izjave g. Primorca da će se štrajkašni dani morati nadoknaditi u lipnju - nije ništa drugo nego li beprimjerna prijetnja učiteljima, roditeljima i djeci. Kazna za štrajk ! Svaka vam čast gospodo. Kolegice i kolege štrajkajmo dok nam ova vlada i ministar ne riješi pravične zahtjeve ili ih smijene kvalitetni, pošteniji stručnjaci. U to ime štrajkajmo danima, tjednima pa neka pokuša g. Primorac ostvariti prijenju i završiti školsku godinu u- kolovozu npr. Učitelj 19 radnih dana prije mirovine Učitelj 19 dana do mir

  • Bili Joso 24.03.2009.

    Gospodo draga, nije problem u radničkim plaćama, već je problem u društveno političkoj, gospodarskoj i socijalnoj strategiji razvoja Hrvtske. Temelji sveukupnog razvoja Hrvatske su krivo postavljeni još u 90-tim godinama. Hadezeova koalicijska Vlada na čelu s Ivom Sanaderom nastoji te krive Drine ispraviti. Razvojni projekti hrvatske Vlade baziraju se na modernim trendovima i standardima Europske unije i razvijenog dijela Europe i svijeta. Proces implementacije vrijednih stečevina EU-a je dugotrajan, i mukotrpan, a osim toga Hrvatsku je zahvatio recesijski val. Hrvatska jaši posuđenog konja. Plaće u Hrvatskoj su previsoke, vanserijske, neujednačene. No, važno je u ovom segmentu najniže plaće vratiti u normalne okvire. Plaće i cijene u Hrvatskoj su difuznog karaktera. Treba uskladiti porezni, socijalni i gospodarski razvoj Hrvatske. Na slobodnom tržištu Hrvatska mora biti konkurentna. Konkurencija će utjecati na pad cijena, dok će plaće ostati stabilne, a kupovna moć veća.

  • goran1234 24.03.2009.

    Dajte više se smirite sa malim plaćama u državnim službama svaka čast nekim službama, treba se povećeti porez na mirovine veće od 4 ili više hiljada kuna(i ukinuti lažne ratne mirovinu) i na plaće veće od 6000 kn i to je to a ne smanjivat ljudima koji imaju 3 hiljade pa molim vas::::

Komentiraj...
Vidi sve komentare