To je to što me zanima!

Vlada: Veće plaće idu, plin poskupljuje za 20 posto!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Vlada je predložila proračun za 2009. godinu. Plaće će se povećati, ali premijer kaže da ne zna ima li HZMO novca za božićnice umirovljenika...
Vidi originalni članak

Nepovoljna makroekonomska kretanja u EU imala su do sada mali učinak na Hrvatsku, ali borit ćemo se svim silama da i u 2009. imaju što manji mogući učinak, rekao je premijer Ivo Sanader na početku sjednice Vlade na kojoj je prihvaćen prijedlog proračuna za 2009. godinu. U projekcijama proračuna za 2009,. predviđen je gospodarski rast od 2 posto, usporavanje inflacije na 3,5 posto, dok će deficit biti na razini 1,6 posto. Ukupni prihodi proračuna iznosit će nešto više od 124,5 milijarde kuna, a rashodi 128,9 milijardi kuna. Država će tako zabilježiti manjak od 4,3 milijarde kuna, a glavni razlog tome je rast plaća zaposlenih u državnim i javnim službama za što treba osigurati 1,8 milijardi kuna, a ostatak se odnosi na reformu zdravstvenog sustava. Osim za pokrivanje deficita Hrvatsla će se morati zadužiti i 16,38 milijardi kuna za reprogramiranje dugova. U travnju ili svibnju 2009. razgovarat će se s domaćim i inozemnim bankama o uvjetima zaduživanja. Za gradnju Pelješkog mosta u idućoj godini Hrvatske ceste osigurale su 419 milijuna kuna. Povećavaju se izdvajanja za mirovine za 4,1 posto što iznosi 34,1 milijardu kuna, za pomoć socijalno osjetljivima skupinama u iznosu od 182 milijuna kuna, dok će se 288 milijuna kuna izdvojiti za porodiljne naknade i dječji doplatak. Premijer je napomenuo je da su vodeće zemlje EU i industrijske zemlje svijeta proglasile su recesiju, a nada se da će Hrvatska uz zadržavanje javnih radova, ali u smanjenom opsegu, moći ostvariti planirani gospodarski rast od 2 posto.

NEMA NOVCA ZA BOŽIĆNICE UMIROVLJENIKA?
I dok je u materijalima za sjednicu Vlade novinarima dostavljena odluka prema kojoj Vlada preporuča Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da osigura novac za isplatu božićnice umirovljenicima, premijer Ivo Sanader je ustvrdio.
- Još ne znamo hoće li božićnice biti isplaćene, jer to nije proračunska stavka. Naložili smo HZMO-u da se ispita postoji li temelj u kapitalnom fondu za isplatu božićnica. Prema mojim saznanjima nema ni četvrtine potrebnog iznosa, no Upravno vijeće HZMO-a dat će svoju procjenu do iduće sjednice Vlade - rekao je Sanader na sjednici Vlade. Prijedlog je da umirovljenici sa mirovinom do 500 kuna dobiju 300 kuna. Oni koji primaju od 500 do 1000 kuna mirovine božićnica bi treba iznositi 200 kuna, dok bi umirovljenici s mirovinom od1000 do 2000 kuna trebalo stići 150 kuna. Najmanju božičnicu od 100 kuna dobili bi oni sa mirovinom iznad 2000 kuna.

PLIN SKUPLJI ZA 20 POSTO, CIGARETE ZA KUNU!

Cijena plina od 1. siječnja 2009. poskupit će za oko 20 posto, odlučila je Vlada. Do kraja godine će se izraditi novi tarifni sustav, a ići će se na smanjene marži distributera i transportera, pa bi cijena plina ne bi trebala skočiti više od 20 posto za građanstvo. Vlada je izmijenila i zakon o posebnom porezu na duhanske proizvode. Cigarete će tako također od siječnja 2009. biti skuplje za kunu.

UMIROVLJENICI ĆE PLAĆATI DOPRINOSE
Vlada je Saboru uputila i Zakon o doprinosima kojim se uvode novi doprinosi za umirovljenike i nezaposlene. Ministar financija Ivan Šuker objasnio je kako će umirovljenicima koji imaju do 5.108 kuna porez plaćati država, što će je koštati 268 milijuna kuna. Od onih koji imaju više od 5.108 kuna mirovine, od doprinosa će se u državnu kasu sliti oko 148 milijuna kuna.
- Doprinos za nezaposlene iznosit će oko 600 milijuna kuna, što treba osigurati proračunom - rekao je Šuker.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • user_30613 16.12.2008.

    ZIV SAM NISU MI UBILI LAOTOP,AKO MI SE STO DESI, PISITE,ZA DEMOKRACIJU,DO IZNEMOGLOSTI,POZDRAV.

  • Kikach 07.12.2008.

    sanaderu bilo bi nam puno bolje bez tebe i tvojih sranja....

  • brko1 06.12.2008.

    To, digni plaće, cigarete 100kn/kutija!

Komentiraj...
Vidi sve komentare