To je to što me zanima!

Vodenkonji s Escobarova ranča se razmnožili i postali opasni: Kolumbija ih seli u druge zemlje

Vlasti za zaštitu okoliša procjenjuju da postoji oko 130 vodenkonja na tom području u pokrajini Antioquia, a njihova bi populacija mogla dosegnuti 400 za osam godina
Vidi originalni članak

Kolumbija želi preseliti najmanje 70 vodenkonja koji su se razmnožili blizu bivšeg ranča Pabla Escobara. Pokojni narkobos je tijekom '80-ih godina ilegalno uvezao četiri vodenkonja iz Afrike te su se sada razmnožili, a kao dio plana za kontrolu njihove populacije planiraju ih prebaciti u Indiju i Meksiko, piše AP.

PABLO ESCOBAR Bio je poznat po brutalnosti, a u danu bi zaradio 400 milijuna kuna: Uživao je i u 'zatvoru'

Vodenkonji, koji su teritorijalni i teški do 3 tone, proširili su se daleko izvan ranča Hacienda Napoles, koji se nalazi 200 kilometara od Bogote uz rijeku Magdalena. Vlasti procjenjuju da postoji oko 130 vodenkonja na tom području u pokrajini Antioquia, a njihova bi populacija mogla dosegnuti 400 za osam godina.

Escobarova Hacienda Napoles i njegovi vodenkonji postali su svojevrsna lokalna turistička atrakcija u godinama otkako je policija ubila narkobosa 1993. godine. Kad je njegov ranč napušten, nilski konji su preživjeli i razmnožavali se u lokalnim rijekama i povoljnim klimatskim uvjetima.

LUTAJU RANČEM Kolumbija sterilizirala 24 nilska konja s bivšeg imanja Pabla Escobara: Ima ih previše...

Znanstvenici upozoravaju da nemaju prirodnog grabežljivca u Kolumbiji i potencijalni su problem za biološku raznolikost budući da njihov izmet mijenja sastav rijeka i može utjecati na stanište lamantina i kapibara. Prošle godine ih je kolumbijska vlada proglasila otrovnom invazivnom vrstom.

- Plan da ih odvedemo u Indiju i Meksiko pripremao se više od godinu dana - rekla je Lina Marcela de los Ríos Morales, direktorica zaštite i dobrobiti životinja u ministarstvu okoliša Antioquie.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • svi u ku.... 03.03.2023.

    Na ražanj !

  • 03.03.2023.

    sta ih jednostavno sve ne ustrijele?! ako su opasna invazivna vrsta.

  • sircus 03.03.2023.

    bia je faca ovaj boss...

Komentiraj...
Vidi sve komentare