To je to što me zanima!

Vodič kroz skupi Jadran: Sladoled 20, sendvič 30 kn

Otkrivamo gdje će vas oderati do zadnje kune: U sezoni su cijene na otocima i do četiri puta veće nego na kopnu. Sladoled na Žutu stoji 20 kuna
Vidi originalni članak

Ne mogu cijene biti iste u Drnišu, Veneciji, na Jarunu i Kornatima, opravdava visoke cijene u svojoj trgovini u Žutu na Kornatima vlasnik Petar Vukušić. U njegovoj trgovini za jaje treba izdvojiti čak 2,5 kune, za štrucu kruha deset kuna, Karlovačko pivo u limenci od pola litre stoji 12 kuna, dvolitrena boca Coca Cole 20 kuna. Ledo sladoled u kornetu, koji u trgovinama na kopnu stoji devet kuna, u kornatskim restoranima plaća se 20 kuna. Tamošnji ugostitelji i trgovci svoje visoke cijene pravdaju troškovima prijevoza, radne snage i poteškoćama s električnom energijom. Struje na Kornatima, naime, ima samo od 8 do 12 te od 18 sati do ponoći. No u turističkim mjestima na obali i naseljenim otocima nemaju problema sa strujom, ali cijene su i ondje previsoke.
Turisti su se žalili da su u Rovinju naletjeli na grožđe po 50 kuna. Krafne i kroasani na plaži u Njivicama na Krku stoje od 7 do 10 kuna (u trgovini su 3,5). Ugostitelji i trgovci na Kvarneru i Primorju pravdaju se da je sezona loša, ali ne misle mijenjati cijene jer, kažu, nešto moraju i zaraditi.
Slična je situacija i u Dalmaciji. U Vodicama, primjerice, cijene povrća i voća na tržnicama su i do četiri puta više nego u Zagrebu. Najskuplji je, tradicionalno, Dubrovnik. Na Stradunu za kuglu sladoleda treba izdvojiti 10 kn, kola od 0,25 l stoji 23 kn, a tri decilitra točenog piva 25 kn. Dubrovčani ističu svjetlije primjere, poput restorana Moby Dick, u kojem gosti ne moraju platiti ako su nezadovoljni.

GROŽĐE PO 50, A PIZZA I ZA 70 KUNA
U Rovinju kilogram bijeloga grožđa stoji i do 50 kn. Na zagrebačkim je tržnicama 16 kuna. Trešnje na tržnici prodaju i po 100 kuna, a smokve po 60 kuna. Kilogram grožđa je 40 kuna.
Na plaži u Njivicama krafne stoje 7 kuna, a u trgovinama su od tri do pet kn.
Kilogram smokava u Selcu stoji 30 kuna. Na zagrebačkim je tržnicama 16 kuna.
Sendviči, koji u prosječnim fast foodovima stoje od 12 do 18 kuna, na Zrću su i do 30 kuna.
Prijevoz vozila trajektom do Dugog otoka kreće se od 180 do čak 316 kn.
Ledov sladoled u kornetu na Žutu stoji 20 kuna. Na kopnu je devet kuna.
Pizza, koja inače stoji maksimalno 40 kuna, u sezoni je 70 kuna.
Pola litre točenog piva inače se plaća 15 kuna, ali u špici je 25 kuna.
Kugla sladoleda koja u prosjeku stoji šest kuna na Stradunu je čak deset kuna.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • barezd 27.07.2010.

    Deri di stigneš i koga stigneš!!! Welcome to Croatia!

  • _Kroacias_ 27.07.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • hogar0071 27.07.2010.

    Česki recept sve rješava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare