To je to što me zanima!

Vojko Obersnel: Riječani ne podnose nametanje tuđe volje

Riječki gradonačelnik je ustvrdio da se danas Hrvatska "opasno igra simbolima i porukama', naveo je da su se "ušuljale ideje o dokidanju ljudskih prava, prava žena, spolnih prava"
Vidi originalni članak

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je u srijedu na svečanoj akademiji u povodu Dana oslobođenja Rijeke 1945. godine, kako "Riječani ne podnose nametanje tuđe volje i ne podnose razaranje", dodavši da su se protiv toga borili antifašistički borci oslobađajući Rijeku 1945. godine, i njihovi unuci i djeca braneći i oslobađajući Hrvatsku devedesetih.

"Završetak Drugog svjetskog rada, kao i oslobođenje Rijeke, zasluga su antifašističkih boraca i predstavljaju temelj tradicije antifašizma hrvatskog naroda, antifašizma koji je po prirodi stvari duboko ukorijenjen u ljude našeg kraja. Njime se ponosimo, njegove vrijednosti živimo i baš zbog toga imamo odgovornost čuvati ga i razvijati antifašističku ideju s obzirom na suvremena društvena zbivanja", rekao je Obersnel.

Riječki gradonačelnik je ustvrdio da se danas Hrvatska "opasno igra simbolima i porukama, ljudi u crnim košuljama polažu zakletve na glavnom zagrebačkom trgu, nekažnjeno se crtaju kukasti križevi, ustaško znakovlje i podiže se desna ruka u zrak a vlast nema hrabrosti skinuti obilježja koja nas podjećaju na taj dio sramne prošlosti".     

Obersnel: Danas antifašizam ima zadaću oslobađati ljudski duh

Naveo je da su se "ušuljale ideje o dokidanju ljudskih prava, prava žena, spolnih prava" te da, kaže Obersnel, danas antifašizam ima zadaću "oslobađati ljudski duh i štititi ga od konzervativnih ideja neofašizma". 

Ocijenio je da se nakon oslobođenja 1945. Rijeka razvijala kao industrijsko i lučko središte, ustvrdivši da je prelazak socijalizma u kapitalizam za Rijeku značio gubitak radništva te donio pogrešno provedenu privatizaciju i okljaštrene granice grada.

No, danas je Rijeka, zahvaljujući spretnosti i vrijednosti svojih ljudi, otvorenosti i povjerenja čovjeka prema čovjeku, moderan europski grad koji svoj razvoj bazira na stručnim, znanstvenim , tehničkim i uslužnim djelatnostima, naveo je Obersnel.

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske  i predsjednik SABA Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut rekao je da je bitka za oslobođenje Rijeke bila odlučujuća za ono što se događalo nakon toga, a to je uspostava zapadnih granica i sjedinjenje Istre s ostatkom zemlje.

"Danas ponovno strepimo za budućnost. Povijesni revizionisti nastoje negirati ono što se dogodilo, poražene pretvoriti u pobjednike", ustvrdio je Tamarut. Dodao je da se jedino antifašizam može oduprijeti tome, kao, kako kaže,  "naša prošlost i budućnost".

Idi na 24sata

Komentari 25

  • jožek2 04.05.2017.

    Bravo Obersnele, nedaj da u Rijeku kroći ustaška noga.

  • jo2hn8ny 03.05.2017.

    Ova mi je najdraža : "Riječani ne podnose nametanje tuđe volje". Da je tako drug Obersnel ne bi bio više gradonačelnik grada Rijeke.

  • --- DAVOR --- 03.05.2017.

    Kad je gospodin Stazić rekao da je HDZ umočen u kriminal, pa nije on to paušalno govorio! Pa zna se da je na sudu proces, da se sudi HDZ-u kao zločinačkoj organizaciji. Rizničaru gospodinu Barišiću, vašem bivšem premijeru i predsjedniku stranke Ivi Sanaderu i cijeloj jednoj galeriji likova i pokajnika tobožnjih. Pa to svi znaju. Na žalost to znaju i kolege iz MOST-a i oni su se cijelo vrijeme vodili mišlju da je problem u jednom čovjeku. Kao što je HDZ svu krivnju sa sebe bacio sa strane i zbacio na Ivu Sanadera, "Ivo Sanader je kriv, on je lopov, a mi smo svi pošteni ljudi" to je govorila Jadranka Kosor. Onda je MOST ušao s Karamarkom u deal i onda su rekli "Ne, ne, mi nismo protiv HDZ-a, problem je jedan čovjek, Tomislav Karamarko", okej, maknemo Karamarka i onda odemo opet sa tim istim HDZ-om, samo što se jedna glava odšarafila, a druga prišarafila i onda kao opet nas je HDZ razočarao! Ja ovom prilikom želim reći kolegama iz MOST-a, problem nije jedan čovjek Andrej Plenković, problem je HDZ, to koruptivno, moralno iskvareno političko biće, politički entitet koji vodi cijelu zemlju u propast!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare