To je to što me zanima!

Vojska će uzgajati kanabis od kojeg će se raditi analgetici

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Italija: Projekt predviđa uzgoj kanabisa u vojno farmaceutskom postrojenju u Firenci od kojeg će proizvoditi lijekove za ublažavanje boli kod bolesnih pacijenata
Vidi originalni članak

Talijanska vojska kreće u uzgoj kanabisa, a za to je dobila i odobrenje vlasti. Naime, riječ je o projektu koji su potpisale ministrica zdravlja Beatrice Lorenzini i ministrica obrane Roberta Pinotti,a koji predviđa uzgoj kanabisa iz kojeg će se potom proizvoditi lijekovi za ublažavanje boli kod teških bolesnika.

Kanabis će vojska, specijalizirana za proizvodnju lijekova u vojne svrhe, uzgajati u vojno farmaceutskom postrojenju u Firenci.  Lijekovi bi se već iduće godine trebali počeli prodavati u ljekarnama.

Gram medicinske marihuane  košta i do 49 eura

Italija je  2007. godine legalizirala uporabu marihuane u medicinske svrhe. Do sada su je pacijenti kupovali od Nizozemaca, zbog čega je sama procedura nabave bila komplicirana, a troškovi veliki. Tako primjerice gram medicinske marihuane zna koštati i do 49 eura, javlja Reuters. Tek je nekolicina pacijenata, i to nakon sudskog odobrenja, uspjela ishoditi dozvolu za nabavku medicinske marihuane. Zbog toga su je mnogi nabavljali od uličnih preprodavača.

Ovo je druga velika promjena koju je Italija uvela kada je riječ o medicinskoj marihuani. Prošlog proljeća Vrhovni sud je uveo novu klasifikaciju lakih i teških droga. Tako sada maksimalna kazna za preprodaju marihuane iznosi šest, umjesto nekadašnjih 20 godina.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • MarioMarca 16.10.2014.

    Neka meni neko pametan objasni zasto su oni normalni ljudi (vojska) a mi smo narkomani ako posadimo travu stabi nasa vlada kometirala nao ovo nikad u hrvatskoj to je droga za nas a za ostatak svjeta nije nego je ljek

  • mama2misa 15.10.2014.

    Mislim da svi rade previše drame oko trave.Ne kažem da je se treba zloupotrebljavati i napušavati se svaki dan ali da je bolja od antidepresiva kada si depresivan ili ne možeš spavati ili kod pacjenata koji imaju nesnosne bolove itekako pomaže..Bolje da se malo pobave pitanjem alkohola koji je sveprisutniji među mlađima od 14godina a nema gorjega nego bit alkoholičar jer kao takav maltretiraš sve oko sebe.

  • Yassa 14.10.2014.

    za godinu dana svi na odvikavanju, a veliki redovi za vojsku bravo talijani

Komentiraj...
Vidi sve komentare