To je to što me zanima!

Volimo raditi svojim rukama, to nije dosadno kao nastava

U jednoj generaciji je oko 10 posto učenika natprosječno. Njima je program najčešće potpuno nezanimljiv i neizazovan. Zato u OŠ Grabrik potiču stvaralaštvo
Vidi originalni članak

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Kreativna radionica u OŠ Grabrik u Karlovcu okupila je stotinjak darovitih učenika osnovnih škola pod temom “Djeca svijeta, to smo mi”. Učenici su mogli izabrati između devet radionica - od izrade nakita, hvatača lijepih snova, lutaka od perušine, pa do pletenja, pisanja, plesanja... Uz pomoć mentora, djeca su izrađivala svoje radove, koje su nakon završetka svima prezentirali.

- Radionicu organiziramo dva puta u školskoj godini. U prvom polugodištu kreativnu, a u drugom znanstvenu. Financijski je potpomaže Grad Karlovac. Želimo potaknuti međusobnu suradnju učenika kako bi se razvila tolerancija i socijalizacija među učenicima te kako bi se upoznali. Pa jednog dana pohađat će zajedno srednju školu – rekla je Željka Škot, ravnateljica OŠ Grabrik.

Stručnjaci nam objašnjavaju da je u hrvatskim školama u jednoj generaciji čak 10 posto djece s natprosječnim sposobnostima, isto toliko je djece s različitim teškoćama u razvoju, a ostalih 80 posto djece je prosječno. Darovita djeca ne pronalaze se u postojećem školskom sustavu. Vrlo često ne postižu očekivane rezultate u školi.

Programi su im nedovoljno izazovni i u okviru njih ne ostvaruju svoje potencijale, a metode rada su nekreativne i neprilagođene njihovim potrebama. Ako im se ne daje mogućnost da razviju svoju kreativnost ona postaju djeca s većim ili manjim problemima u ponašanju.

- Darovita djeca pokazuju nadarenost u određenom području, a radionicama se želi poticati stvaralaštvo. Djeca odlično prihvaćaju radionice. Okupirana su radom. Energiju usmjere u rad i trude se da u tome uspiju – kaže Škot i dodaje da djeca obožavaju i znanstvene radionice gdje uče o lomu svjetlosti, kako nastaju oblaci, zašto grmi...

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • MarijaJurić 08.12.2014.

    djeca su za svaku pohvalu,svaka čast na trudu i volji!

  • brko1 06.12.2014.

    Bravo djeco (iako u Hrvatskoj vrijedi drugo mjerilo vrijednosti).

  • SnjezanaPlazanin 05.12.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare