To je to što me zanima!

Vrebaju djecu: U Hrvatskoj je čak 1417 osuđenih pedofila

U registru je 1417 pravomoćno osuđenih zbog pedofilije, a procjenjuje se da ih ima i do deset puta više, ali nikad ne budu ulovljeni. Zbog propusta zakonodavca, osuđeni opet mogu raditi s djecom...
Vidi originalni članak

Muškarac (29) koji je seksualno napastovao djevojčicu u Zagrebu pritvoren je na mjesec dana. Od ranije je poznat policiji. Već je napadao djevojke, a lani je uhićen zbog podmetanja požara. To je samo jedan u nizu sličnih slučajeva...

Stručnjaci tvrde da u Hrvatskoj oko 14.000 seksualnih predatora vreba na djecu. Svjetska istraživanja pokazuju da se otkrije samo 10 posto pedofila, a kako se u registru pedofila koji se vodi pri Ministarstvu pravosuđa nalazi 1417 pravomoćno osuđenih zbog seksualnih delikata na štetu djece, u stvarnosti ih imamo oko 14.000.

Registar pedofila je tajan, odnosno pristup podacima u njemu ograničen je na ovlaštene osobe. No i oni pedofili koji su svojim zločinama uništili život tisuća djece i njihovih obitelji, zbog propusta vlasti nakon određenog vremena mogu ponovno raditi s djecom.

Mogu raditi s djecom

Kako je prošli mjesec otkrio Večernji list, u Ministarstvu pravosuđa ne vode statistiku o tome koliko je pedofila izbrisano iz registra jer je za njih nastupila rehabilitacija, a podaci o osuđenim pedofilima, koji su odslužili kaznu, nakon isteka rehabilitacijskog roka brišu. Znači, rehabilitirani pedofili ponovno se mogu zaposliti na poslovima s djecom iako država nema nikakva jamstva da opet neće seksualno napastovati djecu.

- Nismo izmijenili Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, koji ne odgovara onome što smo se obvezali po Lanzarote konvenciji (Konvenciji Vijeća Europe za borbu protiv svih oblika seksualnog nasilja) da ćemo imati točne podatke o osuđivanim osobama. Lanzarote konvencija nas obvezuje da i dalje imamo podatak o svakoj osobi osuđenoj po toj konvenciji i ovdje rehabilitacija ne znači da se podaci o osuđenim pedofilima brišu iz registra. Rehabilitirani pedofili imaju pravo biti zaposleni, ali ne na poslovima u kojima dolaze u direktan doticaj s djecom jer prava djeteta trebaju biti iznad prava osobe osuđene za seksualne delikte na štetu djece - kazala je za Večernji list sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Petö Kujundžić.

Istraživanja, naime, pokazuju da pedofili u pravilu, osim ako je terapija i psihoterapija u penalnom i postpenalnom sustavu dobro odrađena, ponavljaju kaznena djela. Hrvatska nema ni penalnu ni postpenalnu psihoterapiju s osuđenim pedofilima, pa je iluzorno očekivati da će pedofili samo tako prestati s napadima na djecu.

Rijetko tko ih provjerava

Nadalje, Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, poslodavci nisu obvezani da kod zapošljavanja osoba koje će raditi s djecom provjere nalaze li se u registru pedofila. I dok se u školi osuđivani pedofili ne mogu zaposliti, ništa ih ne spriječava da rade u igraonicama, sportskim klubovima... Stvar je poslodavca hoće li provjeravati nalazi li se osoba koju zapošljava u registru pedofila.

Prije tri godine za bludničenje je osumnjičen vozač prijevozničke tvrtke koja je prevozila djecu riječkog Centra za odgoj i obrazovanje. Ista tvrtka već je imala zaposlenika koji je osuđen za silovanje djevojčice u školi. Primjerice u Srbiji, škole, vrtići i druge institucije koje rade s maloljetnicima i djecom dužne su zatražiti podatak je li u registar pedofila upisana osoba koju namjeravaju zaposliti. I dok kod nas pedofile, kad izađu iz zatvora, više nitko ne kontrolira, u Velikoj Britaniji osuđeni pedofil mora sve prijaviti, i promjenu boje kose, adrese stanovanja i putovanja na odmor. U Srbiji je Marijinim zakonom država oštro krenula u obračun s pedofilima. Proljetos su u registar pedofila u Srbiji upisali prve pedofile u skladu s primjenom Marijina zakona i u toj evidenciji će ostati trajno. Riječ je o pravomoćno osuđenim zlostavljačima djece. Zakon je dobio ime po osmogodišnjoj Mariji Jovanović, koju je 2010. silovao i ubio Mladen Ogulinac, koji je i prije toga bio osuđivan za seksualne delikte prema djeci i maloljetnicima.

Srbija postrožila zakon

Zakonom su propisane posebne mjere koje prema osuđeniku mogu trajati najdulje 20 godina nakon odsluženja kazne. Riječ je o zabrani rada s djecom, pojavljivanju na mjestima na kojima se okupljaju maloljetnici, poput vrtića, škola, školskih dvorišta, igrališta i dečjih manifestacija. Osuđenici se također obvezuju da posijete profesionalna savetovališta. Moraju prijaviti svaku promjenu prebivališta, kao i namjeru putovanja u inozemstvo, a srbijanski nadležni organi o tome obavještavaju državu u koju putuju, i u kojoj će također biti pod nadzorom. U većini zemalja registri pedofila su tajni. Iskustva iz SAD-a, gdje su u pojedinim državama, bili javni ili polujavni dovodili su i do linča pedofila.

Idi na 24sata

Komentari 258

  • Obruncany 02.11.2016.

    i u sklopu akcije 'Oliver' samo je u Hrvatskoj uhiceno tridesetak pedofila. da podsjetim, kako je župnik u župi Presvetog Srca Isusova koja se nalazi u sklopu bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu, prvo uhicen pa na intervenciju iz crkvenih krugova, pušten na slobodu......... U svecenikovom racunalu u stanu nasuprot bolnice u Andrijanicevoj ulici policija je pronašla tisuce fotografija dojencadi i malih djevojcica u neprimjerenim pozama....

  • zvonkod 01.11.2016.

    Zato Sanadera i nema u javnosti . On se rehabilitira.....

  • Dalibor0704 31.10.2016.

    Nadam se da će imena, adrese i ostali podaci o pedofilima ostati tajna. To je njihova seksualna orijentacija, i treba je ozakoniti. Treba zabraniti oduzimanje djece očevima koji ih godinama siluju, to je obiteljsko pravo očeva. Naročito je poželjno javno nagrađivati pedofile, ako siluju djecu sudaca, političara ili ministara. Da se mene pita, dobili bi metak i otplivali Savom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare