To je to što me zanima!

Vrijeme do novih izbora se kupuje praznim frazama...

STARA PRIČA: Ona i dalje puno priča, pušta probne balone, a na kraju ništa ne čini. Baš kao nekad Sanader, kaže Damir Kajin o premijerki
Vidi originalni članak

Novi rebalans proračuna nije donio nikakve revolucionarne rezove. Premijerka i njezini kolege iz Vlade govorili su samo o stavkama koje neće rezati, no nisu objasnili kako planiraju spasiti posrnulo gospodarstvo. Vjerojatno ćemo se nastaviti zaduživati vani, pa dok ide. I tako do bankrota. Zanimljivo je da se, prema riječima ministra Šukera, odjednom u ministarstvima pronašlo milijardu i pol kuna kojima će se krpati proračun. Znači li to da su ministarstva dosad bila rastrošna, da su mogla trošiti i manje ili su novac iznenada pronašli u prašnjavoj ladici? Svim ministarstvima smo postavili pitanje gdje će uštedjeti. Jedino Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija točno zna koliko će i gdje rezati.
Planiraju uštedjeti oko 17,5 milijuna kuna, a rezat će na diplomatskim i konzularnim središtima, prekovremenim satima, informatizaciji pa čak i uredskom materijalu. Ostala ministarstva čekaju konačnu odluku Vlade. A premijerka Jadranka Kosor prije svake odluke mora se konzultirati s koalicijskim partnerima, sindikatima, seljacima, udrugama, guvererom HNB-a Rohatinskim... Vjerojatno netko nešto i doda, oduzme, kompromisno dogovore neke “mjere”. Možda upravo zbog toga rebalans izgleda kao ona “Puno babica, kilavo dijete”.
- Trla baba lan da joj prođe dan - to mislim o ovom rebalansu. Morat ćemo mi radikalno rezati, još se maksimalno godinu dana možemo zaduživati 30 milijardi kuna na godinu i onda je to to, propast - smatra Damir Kajin (IDS). Nastavlja kako ova Vlada ništa dobro ne može donijeti jer nakon ostavke premijera Sanadera nije došlo do novih izbora. U Sanaderu, možda nesvjesno, premijerka Kosor i danas vidi uzor. Kao i on, rado pušta probne balone, ispituje kako javnost diše, a onda najavljuje smanjenje duga - ni iz čeg. Rupa u proračunu širi se kao i za Sanaderova mandata, a puni se samo floskulama i posuđenim novcem. Možda praznim frazama pokušavaju kupiti vrijeme do novih izbora i potajno se nadaju da će probleme samo prebaciti.
- Teret reformi past će se na neku novu vlast i onda ćemo nekoliko godina živjeti lošije nego što živimo danas. Ovom politikom zabija se čavao u lešinu zvanu hrvatska država - oštar je Kajin.
Rebalansom su zadovoljni, čini se, samo sindikati.
- Ovaj rebelans ima našu potpunu suglasnost jer se ne diraju plaće i mirovine. Drago nam je i što se govori o mogućnosti uvođenja porne reforme, kojom bi se banke primorale da s manjim kamatama pomognu poduzetništvo - optimističan je sindikalist Ozren Matijašević. Ipak, ostavlja mogućim da se premijerka boji građanskog bunta.
- Ako je rezultat ovog rebalansa strah od nezadovoljstva radnika, ja to pozdravljam jer znači da je naša vlast svjesna da izvire u narodu - završava Matijašević.

HDZ-ovci PRIZNAJU DA SE BOJE REZOVA
Čak se i iz krugova HDZ-a sada može čuti da zbog izbora neće biti rebalansa.
- Zašto bismo mi rezali? A onda bi na vlast došao SDP, čiji šef Milanović ionako najavljuje da će vratiti sve što uzmemo - šapuću HDZ-ovci

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nexo 24.08.2010.

    Jedini spas za ovaj narod,može se očekivati samo tako da se svi vi koji ste u politici i na vlasti zadnjih 20 i više godina maknete.Isto sve i lijevi i desni,lopovi i sposobni samo za sve upropastiti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare