To je to što me zanima!

Vrlo rijedak: Krivolovac ranio orla vrijednog 380.000 kuna

Teško ozlijeđen: Ranjeni orao pronađen u nedjelju na otoku Pagu, izgleda, nikad više neće moći letjeti. Netko ga je pogodio sačmom i ozlijedio mu kljun, oko i krilo
Vidi originalni članak

Vrlo je loše. Ošamućen hicem, pao je na tlo i ozlijedio desno krilo. Oštećene su mu kosti ramenog zgloba, koje se vrlo teško ili nikako mogu dovesti u normalno stanje, rekao je Emilio Menđušić iz sokolarskog centra u Dubravi kraj Šibenika.

Kod njega je u nedjelju stigao šest godina stari i 4,5 kilograma težak suri orao, kojeg su hitno dovezli s Paga. Pregledom je utvrđeno da ptica vrlo vjerojatno više neće moći letjeti.

- To za nju znači sigurnu smrt. Konačni sud dat će veterinar, a onda će odlučiti o njegovoj eventualno eutanaziji - rekao je Menđušić koji je slučaj pucanja u pticu prijavio Inspekciji zaštite okoliša.

Riječ je o vrlo rijetkoj, zaštićenoj vrsti. Prema Menđušićevoj procjeni, u Hrvatskoj ima možda 15 jedinki. Problem s populacijom surog orla je u tome što spolno zreli postaju tek s pet godina. Podižu od jedno do tri mladunca. Ptica naraste jedan metar s rasponom krila većim od dva metra, a teži od 2,5 do 7 kilograma.

Za spašavanja ovog surog orla na Pagu vatrogasci su u neformalnom razgovoru rekli da ovakav primjerak, zbog njegove rijetkosti i lovnih vještina, na crnom tržištu postiže cijenu od 380.000 kuna. Međutim, Menđušić kaže da se ovakvu pticu sasvim legalno može dobiti i za nešto više od 20.000 kuna.

- O crnom tržištu može se samo špekulirati. No samo budala bi kupovala na crno - kaže.

U Europi se može legalno kupiti u deset uzgajališta

Ova vrsta je toliko zakonom zaštićena da, tko je kupi na crno, ne može ništa s njom. Ne bi je mogao pokazivati, ne bi je mogao koristiti za lov jer bi u svim prigodama morao imati dokumente, rekao je Menđušić. 

Ovo je već treći suri orao doveden u Sokolarski centar na liječenje. Jedan se zabio u zaštitnu ogradu autoceste i uspjeli su ga izliječiti. Drugog je krivolovac upucao u nogu i više nije sposoban za lov.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • 14.08.2014.

    Da bih svoj život samo da ga mogu vratiti u normalno stanje :'(

  • ZlatkoSrdoč 14.08.2014.

    Jeste li Nadana negdje blizu vidjeli možda mu nedostaje u kolekciji ?

  • 14.08.2014.

    Teško da je to bio krivolovac, prije je neki revnosni ovčar "preventivno" djelovao u strahu da mu ne bi odnio janjca. Da mu slučajno ne bi odnio dio zaradice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare