To je to što me zanima!

Vujčić: Zaslužili smo rejting, ali reforme moraju ostati prioritet

Agencija S&P povisila je u petak rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', čime je rejting, nakon više od šest godina, ponovno uvršten u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i oporavku.
Vidi originalni članak

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenio je u subotu kako je povratak Hrvatske na investicijski rejting od strane rejting agencije Standard & Poor's bio očekivan i u potpunosti zaslužen, ali da prioritet trebaju ostati daljnji napori za jačanje rasta odnosno rad na strukturnim reformama.

"Hrvatska ima višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance, kao i primarni fiskalni suficit već četiri godine. I vanjski i javni dug snažno se smanjuju te smo izašli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Rast je niži nego u usporedivim zemljama srednje i istočne Europe, no struktura rasta je na zdravim temeljima.

GRMOJA O REJTINGU 'Ljudi odlaze, nema investicija i Plenki se ne bi trebao hvaliti'

Povratak na investicijski rejting stoga je bio očekivan i, smatram, u potpunosti zaslužen. No, daljnji napori za jačanje rasta odnosno rad na strukturnim reformama trebaju ostati prioritet", istaknuo je guverner Vujčić u komentaru na izvješće agencije Standard & Poor's (S&P).

Agencija S&P povisila je u petak rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', čime je rejting, nakon više od šest godina, ponovno uvršten u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Rejting je podignut iz 'BB+/B', kategorije koja dužničke papire kvalificira kao špekulativno ulaganje, u 'BBB-/A+', investicijsku kategoriju. Prognoza za rejting je stabilna.

REKAO I DA ŽALAC MORA OTIĆI Maras: Sve što se događa će gurnuti Hrvatsku opet u smeće

"Takva procjena prvenstveno se temelji na poboljšanoj fiskalnoj poziciji, kojoj doprinosi ekonomski oporavak zbog pojačane domaće potražnje potaknute učincima porezne reforme te mjere fiskalne konsolidacije", istaknuli su iz S&P-a.

U S&P-u su također naveli kako proračun opće države bilježi primarni višak od 2015. godine i da je u prosjeku u 2017. i 2018. iznosio tri posto BDP-a. Javni je dug iskazan udjelom u BDP-u smanjen za 10 postotnih bodova u razdoblju od 2015. do 2018.

Rizici za gospodarstvo, javne financije i financijsku stabilnost povezani sa stečajem najveće maloprodajne kompanije Agrokor, smanjeni su, kao i mogućnost problema za proračun zbog državnih jamstava za brodogradilište Uljanik.

GOSPODARSTVO NAM JE STABILNO Prvi put nakon 2012. Hrvatski rejting na investicijskoj razini

Hrvatsko je gospodarstvo u posljednje vrijeme solidno i uravnoteženo. Rast prati višak na tekućem računu bilance plaćanja, potaknut obilnim priljevom prihoda od turizma, zbog čega je neto vanjski dug smanjen u 2018. na samo 13 posto BDP-a, istaknuli su, uz ostalo, iz rejting agencije S&P.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • zuluf_52 24.03.2019.

    Neznam kako vama ali meni ovaj izgleda stalno zmazan.

  • 24.03.2019.

    Odi kod zubara čovječe !!!

  • Cipelcug 24.03.2019.

    O kojim reformama govori????

Komentiraj...
Vidi sve komentare