To je to što me zanima!

Vukovar: Zaplijenjene kornjače vrijedne gotovo milijun kuna

Veterinarska služba će žive kornjače privremeno zadržati u karanteni, a uginule zbrinuti sukladno veterinarskim propisima. Protiv počinitelja slijedi kaznena prijava
Vidi originalni članak

Vukovarska policija je u suradnji s veterinarskom službom i inspekcijom zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode u nedjelju zaplijenila 20 uginulih i 228 živih kornjača čančara u vrijednosti od 992.000 kuna. Ova strogo zaštićena vrsta pronađena je kod muškarca u Vukovaru. 

Veterinarska služba će žive kornjače privremeno zadržati u karanteni, a uginule zbrinuti sukladno veterinarskim propisima. U dogovoru s nadležnim državnim odvjetništvom, protiv počinitelja će biti podignuta kaznena prijava. 

Inače, kopnena kornjača čančara strogo je zaštićena vrsta koja je ugrožena zbog gubitka pogodnog staništa te zbog sakupljanja, odnosno uzimanja iz prirode. Veliki broj sakupljenih kornjača bude ozlijeđen tijekom hvatanja i transporta, nakon čega se dio jedinki često drži kao kućni ljubimac, a od neki primjeraka izrađuju se okviri naočala, kopče i slično.

Inspekcija zaštite prirode je u 2013. godini zaplijenila 514 primjeraka zaštićenih životinjskih vrsta te 16 predmeta izrađenih od derivata zaštićenih vrsta.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Renavoid 03.06.2014.

    a jesam i ja budala .... po ovom tekstu jedna kornjača ide za više od 4k kuna ..... a ja ih kod babe u pirovcu mićem i ne mogu se travnjakom prošetati bez da pazim da koju ne nagazim ..... možda mi sad napokon krene u životu :DDDD ... zezanje, nemam srca maltretirati životinje i da su 5× skuplje

  • Marijana-makyCuport 03.06.2014.

    E kolega,kolega,samo sranja pravis! A jbg!

  • Artusartus 03.06.2014.

    Zakonski propisi su jasni, ali su običaji stariji (još od stoljeća ...).

Komentiraj...
Vidi sve komentare