To je to što me zanima!

WHO: Više kopnenih prijelaza u Gazu može spriječiti glad

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je u četvrtak da samo više kopnenih prijelaza u Gazu može pomoći u sprečavanju gladi u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.
Vidi originalni članak

Djeca umiru od posljedica pothranjenosti i bolesti te od nedostatka čiste vode i sanitarnih uvjeta, rekao je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Budućnost cijele jedne generacije je u ozbiljnoj opasnosti", rekao je. Pet mjeseci rata stvorilo je kritičnu nestašicu hrane među 2,3 milijuna Palestinaca u Gazi, koja u nekim područjima sada premašuje razinu gladi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

MATERIJALNA ŠTETA Izrael ispalio projektile na nekoliko meta blizu Damaska

"Nedavni napori da se hrana dostavi zrakom i morem su dobrodošli, ali samo će više kopnenih prijelaza omogućiti dostavu velikih razmjera kako bi se spriječila glad", rekao je Tedros.

"Još jednom tražimo od Izraela da otvori više prijelaza i ubrza ulazak i dostavu vode, hrane, medicinskih potrepština i druge humanitarne pomoći u Gazu i unutar nje", rekao je.

Zahtjevi WHO-a za dostavu zaliha u Gazu blokirani ili odbijeni

Agencije UN-a za pomoć priopćile su da će se "ogromne prepreke" za premještanje pomoći na sjever Gaze prevladati samo prekidom vatre i otvaranjem graničnih prijelaza koje je Izrael zatvorio nakon što je Hamas pokrenuo svoj napad 7. listopada.

Tedros je rekao da su zahtjevi WHO-a za dostavu zaliha u enklavu često blokirani ili odbijeni.

POSLJEDNJE UTOČIŠTE PALESTINACA Netanyahu odbio Bidenovu molbu, odlučan je napast Rafah: 'Jasno sam mu dao do znanja...'

Izrael kaže da ne ograničava humanitarnu pomoć za Gazu i za sporu dostavu pomoći okrivljuje nedostatak kapaciteta ili neučinkovitost među agencijama UN-a.

Većinu pomoći koja stiže u Gazu kopnenim putem Izrael carini u Kerem Shalomu, carinskoj postaji na granici između Egipta, Izraela i Gaze, a zatim se unosi kroz južni grad Rafah, glavni putnički prijelaz između Egipta i Gaze.

Nakon što je prošlog tjedna pustio šest kamiona pomoći u sjeverni pojas Gaze kroz prijelaz u sigurnosnoj ogradi, Izrael je rekao da će uslijediti još takvih konvoja, kao i isporuka s drugih ulaznih točaka.

NAGLI RAST WHO poziva na cijepljenje djece protiv ospica: 'Bolest se 2023. pojavila u više od 50 država...'

Izraelska ofenziva u četvrtak je četvrti dan usmjerena na bolnicu Al Šifa, jedinu djelomično funkcionalnu medicinsku ustanovu na sjeveru Pojasa Gaze. Tedros je rekao da je WHO posebno zabrinut zbog vojnih operacija u bolnici i oko nje.

"Današnja planirana misija u Al Šifi morala je biti otkazana zbog nedostatka sigurnosti... Još jednom, pozivamo da se zdravstvena skrb zaštiti, a ne militarizira."

Idi na 24sata

Komentari 8

  • uistinu je tako 22.03.2024.

    Izraelci izvrsavaju genocid nad palestincima pred ocima cijelog svijeta ! gdje su sankcije i kazne? ameri izraelu salju i dalje "humanitarnu pomoc" u obliku oruzja. Izraelci i ameri=zlo

  • nikol.boromisa11@gmail.com 22.03.2024.

    Izraelski cilj: POTPUNO ISTREBLJENJE PALESTINACA. To otvoreno govore i rade. Imaju APSOLUTNU podršku cijelog "kultiviranog i demokratskog" zapada. Ovo što rade Palestincima je daleko gore nego su oni proživjeli u WWII.

  • MateoIvan74 22.03.2024.

    Ako ima Boga bilo koje vjere ili nacije Židovi že to zlo koje rade platiti gadno. Nacisti i fašisti su bili male bebe naspram ovih monstruma.

Komentiraj...
Vidi sve komentare