To je to što me zanima!

WikiLeaks: Mafijaški klanovi i HDZ umiješani u pranje novca

Prema depeši WikiLeaksa ističe se kako su "brojni šefovi političkih stranaka kazneno prijavljeni te se vjerovalo da su sudjelovali u korupcijskim aktivnostima"
Vidi originalni članak

WikiLeaks je objavio tajni dokument veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, iz srpnja 2006. godine, u kojem se objašnjava kako je "BiH i deset godina nakon rata ostala traumatizirana". Osim toga, navode kako su "korupcija i kriminal ozbiljni problemi u zemlji, koji dodiruju gotovo svaki aspekt života". Osim kriminala i korupcije, spominje se i trgovina drogom te pranje novca koje je povezano s HDZ-om. 

Prema objavljenoj depeši WikiLeaksa, spominje se kako su u BiH kriminalni klanovi povezani s političarima, što je prema njihovom mišljenju najveća prepreka za ulazak u EU. Osim toga, ističu i kako su "brojni šefovi političkih stranaka kazneno prijavljeni te se vjerovalo da su sudjelovali u korupcijskim aktivnostima". Između ostalih, spominju Dragana Čovića, Mladena Ivanića, Milorada Dodika i Antu Jelavića. Naglasili su kako su vodeće stranke godinama zlorabile svoje položaje zbog političke i privatne koristi.

Spominje se i trgovina drogom te pronevjera osobnih dokumenata te pomoć ratnim zločincima. Prema depeši, ističe se kako je "Ante Jelavić izvukao navodno milijune dolara u HDZ kroz Hercegovačku banku, nakon čega je pobjegao u Hrvatsku, koja ga je odbila izručiti". Spominju se i mafijaški klanovi na zapadu Hercegovine, pomoću kojih droga nesmetano prolazi prema Crnoj Gori i obali Hrvatske. Dodaju kako su klanovi uključeni u pranje novca i utaju poreza skupa s velikim strankama, između kojih je i HDZ.

>>> Depešu WikiLeaksa možete pogledati OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 9

  • pokojni predsjednik 05.11.2011.

    ti nisi dobro informiran kod nas se nema kaj oprat love nema.naši lopovi nisu izbirljivi oni su je maznuli zmazanu

  • yabsa 03.11.2011.

    joj opet kupus za ručak...!

  • blek stena 02.11.2011.

    A Karamarko se bavi Boljkovcem, ccccc...

Komentiraj...
Vidi sve komentare