To je to što me zanima!

WWF: 'Sve brže ostajemo bez ribe, Europa ovisi o uvozu!'

Na današnji Dan ovisnosti o ribi Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi u uvozu proizvoda iz ribarstva, izvijestio je u utorak Svjetski fond za prirodu (WWF).
Vidi originalni članak

- Europljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inozemstva, od čega je polovica iz zemalja u razvoju, priopćili su iz regionalnog WWF-a Adria u povodu Dana ovisnosti o ribi.

U zemljama s najvećom ovisnošću o uvozu proizvoda iz ribarstva ovogodišnji Dan ovisnosti o ribi dolazi ranije, a neki od primjera takvih zemalja su Austrija, koja o uvozu ovisi od 17. siječnja, Slovenija od 15. veljače, Italija od 6. travnja, Portugal od 5. svibnja te Španjolska od 26. svibnja.

Ovogodišnji europski Dan ovisnosti o ribi pomaknuo se za mjesec dana unaprijed u odnosu na 2000. godinu, dok je prije 30 godina Europa imala dovoljno vlastite ribe do rujna ili listopada. U prosjeku, svaki europski građanin godišnje konzumira 22,7 kilograma ribe. Najviše ribe konzumiraju Portugalci i to 55,3 kilograma godišnje, a slijede Španjolci s 46,2 kilograma i Litvanci s 44,7 kilograma ribe. 

Hrvati su po konzumaciji ribe na 17. mjestu s 18,4 kilograma ribe po glavi stanovnika, što je ispod europskog prosjeka. Iz WWF-a ističu da niska konzumacija znači i lakše zadovoljavanje potreba iz domaćih izvora. Tako su Hrvatska, Nizozemska, Estonija i Irska jedine zemlje koje imaju dovoljno ribe za vlastitu potrošnju te se zato smatraju autonomnima.

- Iako Hrvatska zadovoljava svoje domaće potrebe, situaciju moramo promatrati iz globalne perspektive. Stanje se može vrlo brzo promijeniti. Mora i oceani pod velikim su pritiskom te moramo prestati s prekomjernim izlovom ako planiramo nastaviti koristiti ribu u prehrani i izbjeći neželjene posljedice praznih mora, rekao je stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji Danijel Kanski.

Iz WFF-a ističu da je prekomjerni izlov prevelik te da je samodostatnost Europe i dalje premala iako su se neki riblji stokovi stabilizirali zahvaljujući akcijama poduzetima u kontekstu europske Zajedničke ribarstvene politike. 

Prema rezultatima Europske komisije, 41 posto procijenjenih ribljih stokova je prelovljeno i to čak 88 posto samo u Sredozemnom moru. Prekomjerni izlov pogađa zemlje u razvoju te prijeti opstanku 800 milijuna ljudi, upozorili su iz WWF-a. 

- Bez obzira na to kupujete li domaće ili uvezene proizvode iz ribarstva, uvijek birajte održive izvore. Na taj način pomoći ćete morima i oceanima, omogućiti oporavak ribljih stokova i olakšati živote ljudima diljem svijeta koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda, poručio je Kanski.

Kako bi olakšao odabir, WWF je pripremio vodič za kupnju održivih proizvoda iz ribarstva (www.kojuribukupiti.org). 

(mz)

Idi na 24sata

Komentari 1

  • realista 7 10.07.2019.

    da i cijene idu gore zadnjih godina

Komentiraj...
Vidi sve komentare