To je to što me zanima!

Za kupnju jednog Pariza treba 'samo' 47 proračuna Hrvatske

Billu Gatesu, kao najbogatijem čovjeku na svijetu, trebalo bi 18 njegovih imetaka da kupi francusku prijestolnicu. Osnivač Microsofta je “težak” tek 40 milijardi eura
Vidi originalni članak

Bez Eiffelova tornja, muzeja Louvre i Elizejske palače te još ponekih znamenitosti iz “Grada ljubavi”, cijena Pariza bi bila 706,9 miilijardi eura.

Izračun je to dvojice prijatelja, povjesničara Patricea de Moncana i predsjednika francuske nacionalne udruge nekretnina Gillesa Ricoura de Bourgiesa. Na ideju su došli igrajući društvenu igru Monopoly. Cilj igre je kupnjom posjeda, njegova iznajmljivanja i preprodavanja steći što više novca te postati jedini igrač na ploči, odnosno postati vlasnikom svih posjeda.

Dvojica Francuza svoj su izračun napisali u knjizi “Koliko stoji Pariz?”. Prilikom izračuna procjenjivali su vrijednost 1,3 milijuna stanova, dodali 17 milijuna kvadrata poslovnih prostora i 84.000 trgovina, ali su izostavili spomenike i kulturne znamenitosti. Dakle, Billu Gatesu, kao najbogatijem čovjeku na svijetu, trebalo bi 18 njegovih imetaka da kupi francusku prijestolnicu. Gates je “težak” tek 40 milijardi eura.

Ne bi imao dovoljno ni za australski Sydney. On je, doduše, nešto jeftiniji od Pariza. Stoji “samo” 675 milijardi eura. Za grad Sulejmana Veličanstvenog, Istanbul, treba dati 376 milijardi eura.

I dok su svjetske metropole Gatesu nedostižne, bez problema može kupiti Zagreb. Bandiću, javi mu se.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Vlad 25.10.2013.

    Kad bi nši kupili Pariz, za par godina bi rasprodali sve znamenitosti a Louvre bi kupio Todorić za kunu :)

  • Galeb i ja 25.10.2013.

    Sada se barem vidi koliko je Hrvatska vrijedna.

  • user_6588 25.10.2013.

    I Billu Gatesu nedostaje 10-ak milijardi eura da plati Hrvatski dug...

Komentiraj...
Vidi sve komentare