To je to što me zanima!

Za njih ona je 'ljepotica': Otac za nju može dobiti do 60 krava

Što veći tanjur u usnici, to više krava za miraz: Nama neobičan i bizaran običaj u plemenu Suri u Etiopiji je uobičajen. Tanjuri u usnicama za njih su znak ljepote
Vidi originalni članak

Možda se nama čini neobičnim, ali za Suri pleme u Etiopiji ovaj ogroman tanjur na donjoj usnici zapravo je znak - ljepote.

Kada djevojke iz plemena uđu u pubertet, u bizarnom ritualu im izvade dva donja zuba prije nego probuše malu rupu na njihovoj donjoj usni. Tada se veliki glineni disk umeće u tu rupu u usni, koja se polako povećava i rasteže.

Što djevojka ima veći glineni tanjur u usnici, to više krava može njezin otac dobiti za miraz od njezinog budućeg muža. Obično se za manji tanjur u usnici dobije 40, a za veći čak 60 krava, piše Daily Mail.

Muškima manje bolan običaj: Bojom im iscrtavaju tijela

No, i muškarci u plemenu imaju svoje običaje ulaskom u pubertet, ali su poprilično manje bolni. 

Naime, njima se bojom iscrtava tijelo.  Boja se izrađuje od trava i biljaka koje se pomiješaju sa zemljom prije nego se muškarci prekriju s njom u određenim uzorcima.

Posljednjih nekoliko godina neke djevojke iz plemena odbijaju probušiti svoje usne i izvaditi zube. Navodno da ovaj čin ponekad zna biti iznimno nasilan i traumatizirajući zadatak.

Idi na 24sata

Komentari 240

  • vanilijica 29.04.2014.

    Ljepota je razlićita od naroda do naroda. Nešto što je nama lijepo drugima nije i obrnuto. Samo interedantno kako svi grozni plamenski običaji zapadnu žene a nikad muškarce. Oni uvijek dobro prođu. I u našeem civiliziranom svijetu bolje prolaza u svemu. Hiljadu puta sam poželjela da sam se rodila kao muško. Razloge da i ne nabrajam svaka žena ih zna.

  • 29.04.2014.

    izgleda kao CATERPILLAR

  • Rostock88 28.04.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare