To je to što me zanima!

Za razliku od Europe, Ivo Sanader štedi na željama

Sve vlade Europe pokušavaju pomoći svojim građanima smanjenjem poreza i kamata, ali ne i naša. Sanaderova Vlada tek čeka rješenja krize
Vidi originalni članak

Vlada Gordona Browna snižava stopu PDV-a i kamate na stambene kredite kako bi pomogla občinim građanima i povećala potrošnju. Porez na dodanu vrijednost vratit će na staru razinu tek nakon kraja krize. Snizit će i neke druge poreze, ali ne svima: najbogatiji Britanci u državnu blagajnu davat će više. Vlada želi da građani troše što više jer se boje da bi prevelika štednja zamrznula gospodarstvo. No brojni ekonomisti i mediji napali su Browna jer misle da je to put u propast. Kažu da će ta kratkoročna mjera završiti podizanjem poreza i rastom nacionalnog duga za nekoliko godina.
- Mi smo zasad predložili prvi dio mjera o proračunskoj štednji da bismo uopće mogli raspravljati o nastavku programa. Sve ćemo objaviti kad za to dođe vrijeme - kaže naš ministar financija Ivan Šuker.
Smanjenje poreza, kamatnih stopa, javni radovi - konkretno rješenje će ovisiti o strukturi hrvatskoga gospodarstva jer zadužene zemlje, poput Hrvatske, moraju štedjeti više, a manje zadužene mogu forsirati potrošnju. Hrvatska državnu blagajnu puni većinom iz PDV-a, dok se britanski proračun puni iz više poreza pa je sniženje PDV-a lakše izvesti. Međutim, sindikalac Krešimir Sever kaže da je hrvatska proračunska “štednja” umjetna, jer se proračun odriče uglavnom onih stvari koje su planirane za sljedeću godinu, a ne stvarnih troškova.
Vlada štedi na snovima. I Europska komisija danas bi trebala krenuti britanskim putem. Predlaže smanjenje PDV-a u Europskoj uniji, kao i smanjenje kamatnih stopa Europske središnje banke. Njemačka i Francuska smanjit će poreze onim granama gospodarstva koje su najviše ugrožene, ponajprije automobilskoj industriji. Europa će pomoći proizvodnju ekoloških automobila, vjetroelektrana i drugih istih izvora energije. Zato bismo iz ove krize trebali izaći znatno “zeleniji”, ali i realističniji, manje skloni nagađanjima.

ODBILI ZAMRZAVANJE PLAĆA
Matica hrvatskih sindikata nije prihvatila Vladin prijedlog šestomjesečnog zamrzavanja plaća javnih i državnih službenika. Smatraju da se tim prijedlogom teret krize želi svaliti isključivo na leđa državnih službenika. Ako se Vlada ne složi s njihovim zaključkom, započet će pripreme za štrajk.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Jolko 26.11.2008.

    neka uštedi na svojim kilima krmak jedam n kako ga nije sram stat prid narod lažovčina jedna ljigava napuvana.

  • šamar 26.11.2008.

    dok nas vode ljudi koji nemaju pojma o vladavini,necemo mi dalje,ne,ne....jos par godina i prodat ce nes ko kurve

  • mikesh 26.11.2008.

    Šta bi Sanader olakšao život građanima, baš mu se hebe, njega i tako izabere dijaspora, a \"stoka sitnog zuba\" nek laje za blagdane

Komentiraj...
Vidi sve komentare