To je to što me zanima!

Za zagubljenu pošiljku naknada ide pošiljatelju: 'On je vlasnik'

Samoborac nije bio kod kuće kad mu je stigla pošiljka s gojzericama koje je naručio preko interneta. Na obavijesti poštara pisalo je da ga paket čeka u pošti u Samoboru.
Vidi originalni članak

Naručio sam gojzerice preko interneta. Nije me bilo kod kuće, poštar je ostavio ceduljicu da me paket čeka u poštanskom uredu u Samoboru. Nakon dva dana tamo su rekli da je paket u uredu u Jankomiru. Paket ni danas nisam dobio.

Nezadovoljno govori naš čitatelj iz Samobora, koji je pitao Hrvatsku poštu (HP) hoće li mu ponovno poslati paket.

- Napisao sam kako nemam namjeru ići u Jankomir jer na obavijesti piše da me paket čeka u Samoboru. Mislim da su dužni isporučiti paket na moju adresu ili u poštu u Samoboru. I što je s naknadom? U njemu sam mogao imati lijekove koji su mi hitni ili kakav važan dokument - rekao je naš čitatelj.

Nije preuzeo paket 

Iz HP-a su mu odgovorili da je došlo do nenamjerne pogreške. Paket su dostavili u samoborsku poštu s četiri dana zakašnjenja, odnosno dva dana nakon što je naš čitatelj bio tamo. Paket su nakon devet dana vratili pošiljatelju. Pismeno su mu priznali da je njegov prigovor opravdan, ali da nema prava na naknadu štete. Može je tražiti samo pošiljatelj. Taj odgovor dobili smo na uvid.

Iz HP-a su odgovorili kako potrošač može pisati prigovor i tražiti naknadu na mail adresu: potrazni@posta.hr. Odgovorit će mu u roku od 30 dana. No navode i kako je pošiljka u vlasništvu onoga koji ju je slao sve dok je drugi ne preuzme. Prema tome, pravo na naknadu štete ima trgovac koji je slao čizme, a ne i kupac koji ih nikad nije primio. Ako je paket uručen, pravo na naknadu ima primatelj, a ne onaj koji ga je slao.

A muke po pošti imala je i čitateljica iz Karlovca koja je HP-ovom poštom poslala 500 kuna za rođendan sestri u Poreč. No pet dana nakon toga netko je podigao novac, a to nije bila sestra iz Poreča.

Krivotvoreni potpis? 

- Znam da moram čekati najmanje mjesec dana dok u Hrvatskoj pošti ne utvrde kamo je nestao novac koji mi je sestra slala. Tako su mi rekli. Kao i to da u pošti nitko ne zna tko je i kako uzeo novac. Čula sam da se poštar s mojeg područja odjednom razbolio otkad smo prijavili slučaj - rekla je naša sugovornica, sestra koja je trebala primiti novac u Poreču.

Iz HP-ova ureda za odnose s javnošću kažu da našoj čitateljici ostaje poslati prigovor za nadoknadu štete, a da će je obavijestiti o rezultatima kontrole ako se utvrdi njihova odgovornost. Da je novac netko ukrao, doznala je tek kad joj je sestra u karlovačkoj pošti uplatila 25 kuna za formular kako bi otkrili što je s dostavom. Doznala je da je netko pet dana otkad je novac poslala podigao i krivotvorio potpis njene sestre. Ponudili su da za dodatnih 25 kuna troška mogu iz Zagreba zatražiti na uvid kako taj potpis izgleda. Iz Hrvatske pošte nisu mogli davati detalje o konkretnom slučaju jer se radi o osobnim podacima. Dodali su samo da korisnik može podnijeti prigovor za naknadu štete ako smatra da je oštećen.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • nepoželjan 17.11.2018.

    ako ja nešto naručim...moram prvo platiti pošiljatelju da bi on to poslao...onda mu još uplatim i novac za troškove poštarine..i tak tad pošiljatelj meni pošalje pošiljku...pa tko je onda vlasnik mamu vam ako sam ja platio i pošiljku i troškove slanja???

  • Drug Član 17.11.2018.

    Zato ja kupujem isključivo s eBay-a i plaćam PayPal-om. Pa kad ne dobijem paket imam pravo na povrat novca. Iako, da budem iskren, moj poštar je suprotnost svemu što sam ovdje u komentarima pročitao. Valjda sam sretnik, pa me zapao korektan i pošten poštar.

  • Ja sam Ljubav,nisam Ljubo. 17.11.2018.

    Trgujem godinama,svaki mjesec posaljem ili primim 3-4 paketa unutar RH.Sve preko Tiska jel sa ovom bandom ne mozes.Ako me nema doma papiric bi me sacekala nekad u mom postansko,nekad u susjedovom,ugl nikad nisam dobio paket na ruke nego uvijek papiric.Kad bih isto dan isao u postu po paket rekli bi da sutra tek mogu doc po njega iz neznam kojeg razloga.Posiljatelj preuzme cijelu postarinu ali ja po primitku paketa uvijek moram platit 5kn-10kn.Kad bih poslao paket jednako bi danima cekao da primim novac,ganjao bi postara koji bih naravno samo ostavio onaj papiric pa bih ponovno morao u postu po novac.2 puta sam se zalio ali uzaludno.Da ne spominjem slanje paketa pa ga primatelj iz nekog razloga ne preuzme,meni se vrati paket i platim duplu postarinu 70kn a paket vrijedi 100kn.Tako da sam presao na Tisak i ekstra sam zadovoljoljan.Kod kupnje uplatim novac unaprijed posiljatelju ili obratno na racun,tko nezeli nudim osobnu primopredaju ili nek kupi negdje dalje.Imas online obrazac preko kojeg napravis pripremu slanja paketa,dobijes bar code na email koji pokazes teti na Tisak kiosku i jos platis 5kn manje.Cijena izmedu 10-25kn za cijelu RH.Kad stigne paket dobijes sms-om obavijest rano u jutro i super.Da zivim jos 1000 godina nikada vise Hp.

Komentiraj...
Vidi sve komentare