To je to što me zanima!

Zaboravili heroja: Dedaković Jastreb je bolestan i napušten

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Živuća legenda, zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković (61) danas je teško bolestan. I zaboravljen od svih. Supruga i kćeri jedini su svjedoci njegove nemoći
Vidi originalni članak

Živuća legenda, zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb (61) danas je teško bolestan čovjek. I zaboravljen od svih. Supruga Tereza i kćeri jedini su svjedoci njegove nemoći.

Posljedice uhićenja i batinanja u kotlovnici na zagrebačkoj Lašćinskoj cesti 1992., gdje su mu izbili gušteraču i slomili kralježnicu, sad su s kamatama došle na naplatu. Jastreb danas ima više od 20 dijagnoza, uz inzulin uzima 14 vrsta tableta, ne može hodati, brijati se, jesti, oblačiti ni ići na nuždu. Potpuno je ovisan o tuđoj pomoći.

- Više nemam snage boriti se s glomaznim državnim aparatom i ne mogu muža gledati kako sjedi, bulji u prazno, dok respirator zuji i daje mu kisik - slomljenim nam se glasom, očiju podbuhlih od konstantnog plača požalila Jastrebova supruga Tereza.

Starom Jastrebu su procurile i rane na potkoljenici, no ne može dobiti ni ono najosnovnije što mu treba za njegu i liječenje.

- Fizioterapeut je preporučio terapiju kod kuće. No zbog troškova i recesije ona je prepolovljena. Tražila sam električna invalidska kolica jer obična sa svojih 60 kilograma ne mogu gurati. Dobila sam odbijenicu. Ne može dobiti ni medicinski krevet, pa spava u fotelji - ogorčena je Tereza. Lomeći prste ističe da mu zdravstveni sustav broji svaku tabletu, ne može dobiti dovoljno gaza za previjanje, pa ni dovoljan broj trakica za šećer.

>>> Više pročitajte u tiskanom izdanju 24sata


Idi na 24sata

Komentari 522

  • TomoKrištić 12.12.2012.

    sramota dije sad mesic jeb m sta forsiraj te novinari nek se vidi hdz 91 koga je pretuko komu je dao naredbu zasto se ljudi nisu izvukli iz vu hdz i ekipa govna

  • Malen Pod Zvijezdama 12.12.2012.

    Takovi heroji su 91. razmišljali srcem a ne glavom.Takovi heroji su 91.bili mlađi 20 godina i puni entuzijazma.Mislili su da stvaraju državu po svojoj mjeri,po mjeri čovjeka.U Vukovaru se prvo branila domovina,pa tek onda vlastiti goli život.A danas im ta ista slobodna domovina i "demokratska vlast"ovako vraća.SRAMOTA!

  • hekleraj 12.12.2012.

    Najbolji borac je mrtav borac. Daš mu pogreb, ženi zastavu, neku penzijicu i gotovo. Ranjeni borac 1000 problema. Takve junake kao Jastreb zaboravili. Da nije pisano i prikazano na TV-u nitko ga se više nebi ni sjetio. A sad svi zgroženi. Od obične raje do onih guzonja gore. Sad slijedi ping pong tko je za to kriv, a jednog dana kad ode na neko drugo bolje mjesto, svi će se gurati da mu održe zadnje slovo i takve hvalospjeve da će normalnom čovjeku pozliti. Ali mi smo takvi i s tim moramo živjeti, ma kako se to kome svidjelo. Jastrebe moj miran Ti let.

Komentiraj...
Vidi sve komentare