To je to što me zanima!

Zaboravljeni prolaz: Grad je otkrio još jednu svoju ljepotu

U rujnu prošle godine, kad se počeo obnavljati blok oko Europskog trga u Zagrebu, iza jednog zida, nakon njegova rušenja, pokazao se zaboravljeni gradski prolaz
Vidi originalni članak

Ma koliko ga prehodali i poznavali, grad Zagreb svako malo pokaže da ga se ne može uzimati zdravo za gotovo. Ostaje, naime, uvijek tajanstven, ma koliko bio otkriven i otvoren. To je pogotovo slučaj s njegovom starom jezgrom. Tako je u rujnu prošle godine, u samom središtu grada, za vrijeme obnove bloka oko Europskog trga (Bakačeva - Cesarčeva - Vlaška) ‘niknula’ nova ulica. Ne ulica, zapravo, prolaz, koji vodi od Bakačeve ulice do Cesarčeve. I nije baš da je uličica od pedesetak metara “niknula”, nego se radije, kako je odavno postojala, pokazala kad je srušen zid koji ju je dugo skrivao. Grad je tako dobio novi-stari ulaz, prolaz, novu lokaciju, još jednu moguću rutu. Za postojanje toga prostora u srcu grada znali su, doduše, stanari okolnih zgrada, ali, kako je bio neupotrebljiv, u smislu prolaska, prema njemu su se nemarno odnosili. Ne samo stanari, dakako, nego i vrijeme, koje je prolaz “izjelo” i pretvorilo u neki spoj starog i modernog. Puteljak je tako “uokviren” pohabanim, davno otpalim i izblijedjelim fasadama, s konopcima za rublje, ali i s klima-uređajima duž cijeloga prolaza.


- Kad se to napokon otvorilo, grozno je izgledalo - kaže arhitekt Branko Silađin, jedan od idejnih začetnika obnove toga dijela grada.

U zapušteni je prolaz godinama ispuštana kanalizacija, a bio je obrastao i zatrpan smećem. Jednostavno je vapio za obnovom. Kako se tako odjednom pojavio, zaboravljeni je gradski prostor odmah izazvao i znatiželju. Čemu je u svoja zlatna vremena služio, kad su uopće bila ta zlatna vremena i zašto je poslije zazidan?

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Moslavka 28.01.2015.

    Bijeli Zagreb grad, uvijek krasan.

  • ararita 28.01.2015.

    A mogli ste stavit i vise slika, sad me bas zanima di je to i kako izgleda :)

  • mislim_razmislim 28.01.2015.

    Milan nam je digao grad na noge, koliko god ga to kostalo

Komentiraj...
Vidi sve komentare