To je to što me zanima!

Zabunom ga proglasili mrtvim: Bio je dva dana u mrtvačnici...

Južna Afrika: Muškarac je nakon nesreće proglašen mrtvim, te su tijelo poslali u mrtvačnicu. Tek idući dan, djelatnik mrtvačnice je osjetio da muškarac ima puls. Ipak, ubrzo je preminuo...
Vidi originalni članak

Muškarac, kojeg su proglasili mrtvim nakon prometne nesreće, proveo je gotovo dva dana u mrtvačnici u Južnoj Africi prije nego je osoblje otkrilo da je još uvijek živ, javlja The Sun. Nažalost, nedugo nakon toga, unatoč dobivenoj medicinskoj pomoći, preminuo je u bolnici.

Msizi Mkhize (28) šetao je prošlog tjedna s prijateljem prema kući kada ga je udario automobil u gradiću Kwa-Mashu. Proglašen je mrtvim na mjestu nesreće, te prevezen u mrtvačnicu, gdje je njegovo tijelo stavljeno na 'led'.

- Kada je njegova obitelj došla na identifikaciju, djelatnik mrtvačnice, koji je trebao 'pripremiti' tijelo, otkrio je da muškarac ima puls. Odmah su ga prebacili u bolnicu - kazao je Imran Keeka, provincijski dužnosnik.

Muškarca su uspjeli oživjeti, no svega pet sati kasnije je preminuo.

Izbezumljeni otac: Prvo su nam rekli da je mrtav, pa živ i onda opet mrtav

Njegova bijesna obitelj sada zahtijeva odgovore.

- Nemam riječi kojima bih opisao kako se osjećam zbog svega što se dogodilo mojem djetetu. Provesti cijelu noć i jutro u hladnoj mrtvačnici jednostavno je pogrešno - rekao je otac Peter Mkhize.

Izbezumljeni otac opisao je vrtlog emocija koje su počele kada su u 8 sati ujutro došli na identifikaciju tijela. Kazao je da su ga tek četiri sata kasnije obavijestili da je njegov sin zapravo živ. A onda, pet sati nakon toga, opet su ga proglasili mrtvim.

 - Taj će dan zauvijek ostati urezan u mojoj glavi - kazao je otac u suzama.

Obitelj je bijesna: 'Tko ga je proglasio mrtvim nakon nesreće?!'

Msizijeva sestra Hlobisile zahtijeva ime onoga koji je nakon nesreće proglasio njenog brata mrtvim, opisujući cijeli slučaj iznimno bolnim i stresnim za obitelj.

Provincijski dužnosnik Imran Keeka kazao je kako ovaj incident pokazuje veličinu problema s kojim se suočava provincijski zavod za zdravstvo.

 - Ono što mi želimo znati jest kakvu razinu znanja ima osoblje koje ga je proglasilo mrtvim? Koji su bili protokoli - upitao je Keeka. 

Ministarstvo otvorilo istragu: Obdukcija će pokazati uzrok smrti

Liječnica Rishigen Viranna kazala je da postoji koncept u hitnoj medicinskoj pomoći koji se naziva 'Zlatni sat', u kojem nakon nesreće, ili traume, pacijent ima najviše šanse da preživi ako dobije odgovarajuću medicinsku pomoć unutar prvog sata.

- Ovo se u ovom slučaju nije dogodilo. No, pravi uzrok smrti otkrit će se tek nakon što se provede obdukcija - kazala je dr. Rishigen Viranna.

Ministarstvo zdravstva Južne Afrike otvorilo je istragu, a ministar je poručio: 'Ministarstvo prikuplja sve relevantne činjenice, te u ovoj fazi još ne može komentirati slučaj'.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • user_467247 15.12.2016.

    Ja bi ih sve tuzila...imaju li oni itimalo ljudskosti pa da odmah ne strpavaju covjeka u mrtvacnicu,zalim ih jer ne znaju sto je stanje kome i nesvjesti...nista ne znaju a misle da su najstrucniji a nisu.

  • JerkoKC 14.12.2016.

    Barem se čovjek u miru naspavao.

  • Jure Franceti 14.12.2016.

    barem je uštedio na hrani

Komentiraj...
Vidi sve komentare