To je to što me zanima!

Zadar: More se povuklo, brodice ostale 'na suhom'

Na zadarskom području u nedjelju su zabilježili veliku oseku, zbog koje su ribari imali mnogo briga. Stručnjaci kažu da to nije neuobičajeno
Vidi originalni članak

Ne sjećam se da sam u svojih 28 godina vidio ovakvu oseku u Zadru. Mnogo brodica ostalo je na suhom. Neke su bile i malo oštećene, rekao je naš čitatelj J.J., koji je snimio fotografiju. Prema mjerenjima, razina mora bila je do 40 centimetara niža od uobičajene, a Srđan Čupić, fizičar u Hrvatskom hidrografskom institutu Split, kaže da su takve oscilacije u razini mora moguće, i to uglavnom kad je visok tlak zraka.
- To nije ništa neuobičajeno. Takvu oseku može uzrokovati bura i visok tlak, koji jače pritišće vodenu površinu, a more se povlači tamo gdje je pritisak manji. Ponekad oseka ovisi i o konfiguraciji terena - objašnjava Čupić. Problema zbog oseke imali su i vlasnici broda u Novigradu u Istri, gdje je jedan brod stajao samo na kobilici, a zadržao ga je jedino konop.
- Brod se malo naslonio na dva broda koja su se nalazila pored njega, no na sreću, veće štete nije bilo - rekao je naš čitatelj Nikola Pavičić iz Novigrada.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare