To je to što me zanima!

Zadar: Novi ravnatelj u sve učionice postavio križeve

Ranko Artuković u sve je učionice Gimnazije Jurja Barakovića dao staviti križ jer potiču općeljudske vrijednosti. Kaže da je ukorijenjen u našoj tradiciji
Vidi originalni članak

Novi ravnatelj zadarske Gimnazije Jurja Barakovića Ranko Artuković u sve je učionice škole dao postaviti križeve.
- Križ potiče općeljudske vrijednosti jer je i Isus sam rekao da je čovjek čovjeku brat. Učenici se nisu bunili, križevi su u učionicama kao što su tamo i druge slike. Mislim da oni utječu pozitivno i na učenike koji nisu kršćanske vjeroispovijesti jer ih potiču na njegovanje ljubavi i tolerancije - kaže Artuković. Ravnatelj Artuković, po struci fizičar, veliki je vjernik te svake godine u noći na Veliki petak pješači devet sati u procesiji "za križem" na otoku Hvaru.
- Većina Hrvata deklarira se katolicima. Križ u učionici nije ni namještaj ni nastavno pomagalo, ali nije ni kukasti križ ni zvijezda petokraka, već križ koji je duboko ukorijenjen u hrvatskoj tradiciji - zaključuje Artuković.

Idi na 24sata

Komentari 101

  • drug Tito_1 18.01.2010.

    vratit i slike največeg sina našeg naroda!

  • chacho 15.01.2010.

    A isto tako mislim da je \"slikavanje\" i isticanje vjere kod nas postalo važnije od njene prave bîti, a da bih ja živio sukladno svim normama iskreno ne smatram da moram biti vjernik već samo normalan i pošten čovjek, kao što smatram da jesam, jer baš nikome ne štetim niti na jedan način da bih sebi donio nekakav dobitak... Ako je netko vjernik, vjera je njegova osobna stvar i mora biti zadržana u srcu i glavi vjernika, a ne treba biti zataknuta na oglasnoj ploči ili zidu....

  • chacho 15.01.2010.

    Mislim da nikome ne smeta križ, međutim po Ustavu mi se čini da je to vjerska diskriminacija. Ako će svuda biti križevi, treba mijenjati Ustav ili u najmanju ruku bi trebalo staviti i polumjesec, židovsku zvijezdu i što već sve postoji kao znak ravnopravnosti vjerskih manjina. Po meni bi sva vjerska obilježja i vjeronauci trebali biti uklonjeni iz škola jer im je mjesto u Crkvi pa tko voli nek izvoli (da Vam dijete ide u školu u nekom većinski srpskom selu u Slavoniji, da li bi ga slali pupu/proti na sat vjeronauka...). A ako dijete u školi ne ide na sat vjeronauka nego čami na hodniku taj školski sat, onda se u zemlji veelikih hrvatina-vjernika to dijete stigmatizira od djetinjstva, ili jednostavno moraš s djetetom u tu masu. Da država kao u Njemačkoj ne dijeli šakom i kapom novce Crkvi, nego da imamo lijepo crkveni porez - pa ako si vjernik i želiš platiti, pa plati, a ako nisi nećeš platiti, i gotovo - vjernika bi bilo jedno sve skupa 127 u cijeloj RH.

Komentiraj...
Vidi sve komentare