To je to što me zanima!

Zadar: U trgovinama našli lizalice koje izazivaju rak?

U lizalicama 'Mini Puž' i 'Figurina' proizvođača iz Sombora kancerogeni su sastojci i zabranjena bojila, a na deklaraciji su ispisani sitnim slovima
Vidi originalni članak

Lizalice iz Srbije sa osam umjetnih bojila štetnih za zdravlje, od kojih se četiri smatraju kancerogenima, pojavile su se u zadarskim trgovinama, piše jedan dnevni list. Sintetski sastojci iz lizalica navodno su već su zabranjeni u SAD-u i skandinavskim zemljama. U lizalicama 'Mini Puž' i 'Figurina' proizvođača iz Sombora, su sastojci opasni za ljudsko zdravlje navedeni pod takozvanim E-brojevima 110, 124, 131 i 133 za koje su istraživanja na životinjama pokazala da mogu izazvati rak. Na popisu sastojaka, ispisanog jedva vidljivim slovima na deklaraciji, lizalice sadrže i umjetna bojila pod brojevima 102, 122, 151 i 171. Radi se o sintetskim bojilima Tartazanu, Azorubine Carmoisine i Brillant Black BN, zabranjenima za upotrebu u Norveškoj, Finskoj, Kanadi i Japanu, jer se pretpostavlja da izazivaju alergiju i hiperkinetički sindrom (sindrom hiperaktivne djece), posebno u osoba osjetljivih na aspirin ili benzojevu kiselinu (E210).

Idi na 24sata

Komentari 3

  • elvys 18.03.2008.

    sta je to u danasnje vrime zdravo za pojest!!!!!!

  • buzdovan 18.03.2008.

    Istraživanja skandinavskih oftalmologa pokazala su da zabijanje drške lizalice u oko izaziva teži poremećaj vida na oku u koje je držak zabijen! Guranjem lizalice u uho, dolazi do slabljenja sluha... U toku je studija koja istražuje učinak gutanja većih količina lizalica na prazan želudac! Bombastičan naslov, čudne i zastrašujuće brojke i slova, E100, GTI, bla, bla, ser, kenj... U današnje vrijeme kada se trujemo benzinskim parama, žderemo gomilu nezdrave i umjetne hrane, pušimo tone cigareta, vrlo je bitno napraviti senzaciju s dječjim lizalicama! Nema namirnice koja ne sadrži nešto kancerogeno! I vrlo je bitno da su lizalicu s tržišta povukli Ameri? Oni koji jedu zastrašujuće smeće, imaju naciju pretilih, a umjesto hrane gutaju tone lijekova i ostalih pripravaka! Dajte najte...P.S. Molim popravite podnaslov.

  • tajnamoja 18.03.2008.

    Dajte nek već netko napravi popis štetnih igračaka, slatkiša i sl. i to puni naziv proizvoda i proizvođača.

Komentiraj...
Vidi sve komentare