To je to što me zanima!

Zadarski pomorci spasili ribare usred Pacifika: 'Plutali su 30 dana, bili su na izmaku snaga'

U ovako lošim vremenskim uvjetima koji vladaju Pacifikom, šanse za preživljavanje su ravne nuli, rekao je Mario Radulić, član posade tunolovca "Marielle"
Vidi originalni članak

Dva zadarska pomorca, Mario Radulić i Marko Birkić, članovi posade tunolovca "Marielle" na Tihom oceanu spasili su dva ribara koji su u ribarskom brodiću plutali čak 30 dana, piše HRT.

Usred ničega, dva ribara su u brodiću dugom tri metra preživjeli tako što su pili kišnicu i jeli sirovu ribu.

Naime, otočani iz države Kiribati bili su iscrpljeni, izgladnjeli, dehidrirani i izgorjeli od sunca, ali živi.

Trideset dana su proveli na moru jer im se pokvario motor, a struje ih je odnijela 300 milja od njihova otoka Nonouti.

- Tijekom traženja ribe, osmatrač na jarbolu je primijetio nešto na velikoj udaljenosti. Okrenuli smo kurs prema tamo. Kad smo se približili imali smo što primijetiti - dvoje ljudi koji su bili jako iscrpljeni i na izmaku snaga - kazao je Mario Radulić, zapovjednik broda "Marielle".

TRAJE POTRAGA Bježao od policije pa iz auta skočio u rijeku Koranu. Traže ga čamcima i dronovima

Jedan su brod vidjeli četvrti dan od kvara, ali on ih nije uočio. Njihov mali brod prenizak je bio da ga radar otkrije.

- Mislili smo da smo vrlo blizu smrti, ja i moj prijatelj u malom brodu - rekao je Etuati Rabaere s Kiribatija.

- Srećom, mi smo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme. U ovako lošim vremenskim uvjetima koji vladaju Pacifikom, šanse za preživljavanje su ravne nuli - rekao je Radulić.

Morski vukovi smatraju da ih je spasilo to što je kišilo posljednjih 15-ak dana na Pacifiku pa ih je to održalo na životu. Kad su se popeli na palubu tunolovca, vodu i hranu morali su im davati pomalo. Sada ih voze doma. Veliko postignuće za 21-članu posade broda Marielle, jednog Meksikanca, sedam Filipinaca, 11 Mikronežana i dva Hrvata - Zadranina, kapetana Marija Radulića i člana posade Marka Birkića.

POBUNJENIČKA SKUPINA Izrael kaže da su Hutisti oteli teretni brod u Crvenom moru,

Idi na 24sata

Komentari 2

  • NijeRuža 20.11.2023.

    Pa za te Kiribatane se bar zna da su plovili u svojoj barci, u svom moru, a neki plove tuđim morima, bez dozvole lokalnog stanovništva i to još u barkama za koje se ne može ustanoviti čije su, pa kad ih onda lokalno stanovništvo s punim pravom konfiskira, ilegalni moreplovci se nemaju kome obratiti!

  • saborski pacov 20.11.2023.

    2016 Hrvatska posada broda Kastav,Uljanik plovidbe iz Pule spasili su četvero ribara 2200 milja od otocja Galapagos!Nahranili su ih i dali im vode te obvjestili obalnu stražu na Galapagosu koja je tada zatražila pomoć Američke obalne straže!Tada je  američka obalna straža preuzela iznemogle ribare 5e nakon par dana stigla je zahvala Admirala Američke obalne straže na hrabrom i humanom postupku posade broda Kastav na čelu sa kap.Ganibegićem !U ono vrijeme nije bilo ni slova o tom hrabrom činu naših pomoraca !

Komentiraj...
Vidi sve komentare