To je to što me zanima!

Zadnja periska u Parku prirode Telašćica uginula, ugrožene su

Endem Mediterana, emblem i simbol, lijepa periska, lostura, palastura, kako god ju nazivali, nestala je u potpunosti iz još jednog Parka prirode, javili su iz Društva istraživača mora 2000 milja
Vidi originalni članak

S velikom tugom javljamo da je i posljednja populacija unutar Parka, koje je do nedavno pokazivalo oko 30% mortaliteta i borilo se protiv pomora, nažalost izdahnula, napisali u Facebook objavi Društvo istraživača mora 20000 milja. 

Sve periske u Parku prirode Telašćica su uginule. Radi se o strogo zaštićenoj vrsti iz porodice lepezastih školjki. 

- Endem Mediterana, emblem i simbol, lijepa periska, lostura, palastura, kako god ju nazivali, nestala je u potpunosti iz još jednog Parka prirode nakon što smo podijelili rezultate istraživanja na području Park prirode Lastovsko otočje krajem listopada - kažu iz Društva. Tada su na Lastovu pronašli 550 periski i sve su bile mrtve. 

- Ovakvi rezultati s terena još jednom potvrđuju da je stanje populacija ove vrste u sve lošijem stanju - napisali su iz Društva. Dodali su i kako je vrsta proglašena kritično ugroženom. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 02.01.2020.

    Kako gdje, recimo u luci Opatija ih je u zadnjih 2 god naraslo cca 50-60 kom, kako i zasto ko zna, na otoku Cresu lokalitet Punta Kriza uvala Pogana/Draga isto tako su krcate

  • mily 13.12.2019.

    I Hrvatska je u zadnjih tridesetak godina zagađena, pa Hrvate iz Hrvatske čeka isti kraj

  • vidum 13.12.2019.

    Sve polako nestaje. Kraj je puno bliže, nego što većina misli. LJudi koji imaju dušu, svako malo će žaliti za nekom izumrlom vrstom, dok i sami ne dođu na red. Nismo ni svjesni da nam je svaki korak naprijed, zapravo dva koraka natrag, i što brže koračamo, brže ćemo doći svome kraju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare