To je to što me zanima!

Zaev i ljevičari žele sastaviti vladu usprkos prosvjedima

Stranka desnice VMRO-DPMNE dospjela je na čelo prijevremenih parlamentarnih izbora u prosincu i mislilo se da će zemlju izvući iz politički bezizlazne situacije...
Vidi originalni članak

Dan nakon što su prosvjednici upali u makedonski parlament, vođa socijaldemokrata Zoran Zaev, koji je i sam ozlijeđen u metežu, u petak je kazao da je uvjeren da će oformiti vladu usprkos žestokom protivljenju simpatizera VMRO-DPMNE, stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

U sukobu unutar i izvan zgrade parlamenta zbog izbora Albanca Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta, ozlijeđeno je u četvrtak u Skoplju  više od 100 ljudi.

NATO i EU su osudili nasilje koje je dodatno produbilo najgoru krizu u Makedoniji od 2001., kada je za dlaku izbjegnut građanski rat. Njemačka je za nasilje okrivila VMRO-DPMNE i kazala da bi ponavljanje situacije moglo biti pogubno za nastojanja Makedonije da uđe u EU.

"Što su prošlu noć učinili vladajuća stranka i njezini pristaše ne samo da je neprihvatljivo već je, u slučaju da se to ponovi, isto kao zatvaranje vrata Europskoj uniji", kazao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da se "ne smije dozvoliti da se ponovo dogodi nasilje kojem smo jučer svjedočili".

Stranka desnice VMRO-DPMNE dospjela je na čelo prijevremenih parlamentarnih izbora u prosincu i mislilo se da će zemlju izvući iz politički bezizlazne situacije. No, nije uspjela osigurati većinu od 120 zastupnika u Skupštini.

Desni predsjednik Đorge Ivanov sa svoje je strane odbio dopustiti čelniku socijaldemokrata Zoranu Zaevu da formira s albanskim strankama koalicijsku vladu koja bi raspolagala većinom u parlamentu 67 zastupnika od 120 rekavši da predložena koalicija ugrožava suverenitet Makedonije.

Simpatizeri desnice prosvjeduju svakodnevno već tjednima u Skopju s argumentom da bi vlada socijaldemokrata i albanske stranke naškodila nacionalnom jedinstvu Makedonije.

Odbacuju zahtjev za davanjem albanskom status službenog jezika na čitavom teritoriju što je po njima prva etapa u raspadu zemlje.

"Sedamdeset građana, dvadeset dva policajca i troje zastupnika primljeno je u središnju bolnicu u Skopju, a još je sedam osoba obrađeno u ostalim medicinskim ustanovama" glavnog grada, priopćila je policija.

Stanje u glavnom gradu Makedonije "normaliziralo se oko parlamenta i u četvrtima u središtu grada" u petak, dodala je policija.

U četvrtak je izbor novog predsjednika parlamenta Albanca Talata Xhaferija izazvao bijes prosvjednika, pristaša desnice, koji su smatrali da je taj izbor nepravedan. Izabrale su ga koalicija socijaldemokrata Zorana Zaeva i stranke albanske manjine.

Čelnik lijeve oporbe Zaev lakše je ozlijeđen u metežu koji je uslijedio nakon upada u parlament simpatizera stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Zaev je rekao novinarima u petak kako očekuje da novi predsjednik parlamenta preuzme dužnost i pošalje pismo kako bi obavijestio predsjednika o novoj parlamentarnoj većini.

"Nakon toga očekujem dobiti mandat za formiranje vlade", rekao je.

Petir poziva vođe parlamentarnih stranaka u Makedoniji da dogovore izlazak iz krize

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica skupine prijateljstva s Makedonijom Marijana Petir pozvala je u petak na smirivanje situacije u Makedoniji, poštivanje demokratskih procedura i makedonskog ustava te na suzdržavanje od vanjskih intervencija, priopćeno je u petak iz ureda zastupnice Petir.

Više od 100 ljudi, uključujući vođu socijaldemokrata Zorana Zaeva, ozlijeđeno je u četvrtak u sukobu unutar i izvan zgrade parlamenta zbog izbora Albanca Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta. 

"Izuzetno sam žalosna zbog sinoćnjih događanja u Makedoniji", kazala je Petir.

"Žestoko osuđujem nasilje do kojega je došlo u makedonskom parlamentu. Nasilje nikada i ni na što ne smije biti odgovor. Makedonski narod vrijedi puno više od toga i puno je više zaslužio", dodala je.

"Baš kao što se protivim fizičkom nasilju, ne podupirem niti političko nasilje koje je rezultiralo fizičkim nasiljem. U demokratskim zemljama, kakva jest Makedonije, vlada se ne može birati protuustavno, kao što su to sinoć odlučile učiniti pojedine stranke. Suverene države, kakva jest Makedonija, o svojoj unutarnjoj politici moraju odlučivati same i ne trebaju tutorstvo izvana niti strane državnike i diplomate koji se miješaju u unutarnje političke stvari zemlje", istaknula je.

"Pozivam stoga na smirivanje situacije, poštivanje demokratskih procedura i makedonskog ustava te na suzdržavanje od vanjskih intervencija. Sinoćnji događaji poziv su svim makedonskim političarima i vođama parlamentarnih stranaka da prije svega budu ljudi, da stave svoju državu i svoj narod na prvo mjesto, sjednu za pregovarački stol i pod hitno postignu dogovor kako da zemlja izađe iz krize u kojoj se nalazi", poručila je Petir, navodi se u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 98

  • Mjerilo 30.04.2017.

    Gospodin Gruevski neda stolicu jel zna da ako da da ce ga razapet,jel ima toliko nedjela iza sebe cak se usudim rec da je presiso i Sanadera,ktome i prisluskivanje i ubojstvo novinara,sad salje huligane u vladu da se obracunavaju,vecina je glasala i odlucila,a to sto Albanaca ima preko 30,40% to je njihov problem,a sigurno ces se pripojit Albaniji u skoroj buducno ko i Kosovo i dio Crne gore,isto ko sto je Rusija sa Krimom napravila,al to je Putin on je dobro napravio,a posto se radi o Albancima to nevalja,jeste licemjerni da je to strasno

  • Voltaire_ 29.04.2017.

    Idemo Makedonci , vrijeme je za budjenje !!!!! Dosta i siptara !!!

  • Marko Josipović 29.04.2017.

    Sve ovo što se dešava u Makedoniji je djelo Srpski i Ruskih tajnih službi kojima je cilj izazvati rat i nerede.Zar su pobogu Krivi Albanci što se više rađaju od Makedonaca i sad bi po nekim Srpskim komentarima Albancima bi trebalo ukinuti pravo da glasaju pa zar to nije fašizam.Srbi stalno druge nacije prozivaju za fašizam a oni najveći Fašisti i šta bi sad po Srpskom razmišljanju Makedonci bi trebali izvršiti genocid nad Albancima zato jer se Albanci više rađaju i uskoro će postati većinski narod u Makedoniji.Nikome nije zabranjeno da ima djecu pa tako Albanci imaju petero ili šestero djece a Makedonci jedno ili dvoje i koje tu sad kriv dakako sami su sebi krivi Makedonci jer su im žene postale dame i neće više djece.Dakako nije puno bolja situacija ni kod nas jer se i mi Hrvati također slabo rađamo jer su nam žene postale dame a muškarci su postali obične pičkice.Dakle svemu nam je kriv školski sustav koji izvrće kulturu života i daje prednost nakaradnom i bolesnom životu kao prava homoseksualaca pa feministički pokreti što je dovelo do toga da mi Kršćani u Europi svojom greškom izumiremo

Komentiraj...
Vidi sve komentare