To je to što me zanima!

Zagreb je ujutro bio među četiri najzagađenija grada na svijetu

Indeks kvalitete zraka u Zagrebu bio je visokih 129, dok je najzagađeniji bio grad Lima u Peruu s indeksom od 157. Situacija je nešto bolja poslijepodne. Zagreb se nalazi na 10. mjestu po zagađenosti zraka
Vidi originalni članak

Zagrepčani su danas udisali četvrti najzagađeniji zrak na svijetu, navode podaci IQAIR-a koji svakodnevno objavljuje podatke kvalitete zraka diljem svijeta.

Takav zrak smatra se nezdravim i opasnim za osjetljive skupine građana. Situacija je nešto bolja poslijepodne.

Indeks kvalitete zraka u Zagrebu oko 11.25 sati bio je visokih 129, dok je najzagađeniji bio grad Lima u Peruu s indeksom od 157.

Podaci IQAira pokazuju da je u Zagrebu u ponedjeljak u zraku povišena koncentracija čestica PM 2.5, a veći je za preko četiri puta od koncentracije koju preporuča Svjetska zdravstvena organizacija. Te čestice čine kombinacija mikroskopski sitnih krutih i tekućih stvari koje lebde u zraku. 

Sarajevo se nalazi na 10. mjestu. Najonečišćeniji zrak je u Delhiju u Indiji, u Limi u Peruu, Bishekeku u Kirgistanu.

Situacija je nešto bolja poslijepodne. Zagreb se oko 14 sati nalazi na 9. mjestu po zagađenosti zraka. Indeks kvalitete zraka pao je na 109, no i dalje je opasno za osjetljive grupe ljudi. 

IZAZIVA OPASNE BOLESTI WHO predložio strože smjernice za kvalitetu zraka: Onečišćenje je štetnije nego što se misli

Indeks kvalitete zraka u ostalim gradovima je također visok. Prema podacima na stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u Hrvatskoj je najzagađeniji zrak u Zagrebu, zatim u Desinić gori, Koprivnici, Slavonskom brodu.

U narednim danima kvaliteta zraka u Zagrebu trebala bi biti znatno bolja.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • SanjaVuković 20.10.2021.

    Ljudima je grijanje na toplanu postalo preskupo, vratili se na peći

  • Selo_malo 19.10.2021.

    Od čega? Industrije već dugo nema

  • Tane Mahuta 19.10.2021.

    Problem je iznad nasih glava, samo to netko nece da vidi. Geoinzenjering je stvaran. Prosli mjesec sam gledao zalazak sunca, presijavale su se razne boje ukljucujuci zelenu, koja nije boja koju ocekujete na nebu. Sluzbe koje prate kvalitetu zraka bi trebale imati objasnjenje za situacije kada je kvaliteta zraka losa a ne samo iznositi podatak koji sami mozemo naci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare