To je to što me zanima!

Zagrebačka Filharmonija zbog rata uklonila dio Čajkovskog, a HNK odgodio 'Rusku serenadu'

Potresen ratnim zbivanjima u Ukrajini, ravnatelj zagrebačke filharmonije Mirko Boch izjavio je kako je uklanjanje skladbi P.I. Čajkovskog izraz solidarnosti s ukrajinskim narodom i umjetnicima
Vidi originalni članak

Zagrebačka filharmonija odlučila je ukloniti s večerašnjeg programa koncerta u dvorani Vatroslav Lisinski dio skladbi Petra Iljiča Čajkovskog. Ravnatelj filharmonije Mirko Boch za Jutarnji list kaže da će se 'na taj način izraziti solidarnost s ukrajinskim narodom i umjetnicima'. Talijanski capriccio, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36 zamijenit će se djelima drugih skladatelja.

POGLEDAJTE VIDEO: Rusi prosvjeduju protiv rata u Ukrajini

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Jučer smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osjećali, shodno tome promijenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri diljem svijeta - rekao je Boch, te dodao kako su oni umjetnici, te da im je glazba jedini način na koji se mogu boriti.

OBJAVIO PREMIJER Poljska zatvorila zračni prostor za ruske zračne prijevoznike

U HNK otkazan koncert Ruska serenada

Boch je također rekao kako nitko u ovim trenucima ne smije biti ravnodušan na trenutna događanja te kako je ideja utanačena sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom, Poljakom kojeg je situacija u Ukrajini iznimno uznemirila.

U STOCKHOLMU Thunberg prosvjeduje protiv ruske invazije na Ukrajinu

Na stranicama zagrebačkog HNK objavljeno je i kako se planirani koncert Ruska serenada, koji se trebao održati 6. ožujka, otkazuje.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Mixyy 04.03.2022.

    Čajkovski je poreklom iz ugledne ukrajinske kozačke obitelji Čajka .

  • Postojani 26.02.2022.

    Čajkovski je Ukrajinac...

  • 26.02.2022.

    Glupost ....kaj je on kriv .....

Komentiraj...
Vidi sve komentare