To je to što me zanima!

Zakon bi zabranio donacije nakladnika školskih knjiga

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Sabor raspravlja o izmjenama zakona kojim se propisuje i da će svaki udžbenik trajati bar četiri godine. SDP iz iskustva sumnja da će to uspjeti
Vidi originalni članak

Saborski zastupnici raspravili su novi zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, kojemu je cilj olakšati učeničke torbe i sniziti cijene udžbenika. Zakonom se propisuje i da će svaki udžbenik trajati najmanje četiri godine, a zabranjuju se donacije nakladnika školama. Oporba ističe da im iskustvo govori da od svega navedenog neće biti ništa. Zakon je skrojen populističkom politikom, ustvrdila je Marija Lugarić (SDP).
- Iz Vlade i ministarstva su nam obećavali manje knjiga i njihovu manju cijenu te lakše torbe. Nakon svake promjene zakona smo imali više knjiga, skuplje knjige i teže torbe - kazala je. Na jadikovke da imamo previše knjiga i da su preskupe SDP-ovka također ima odgovor.
- Niti jedna prekobrojna knjiga nije došla u naše škole tako da je pala s Marsa. Svaka knjiga i njena previsoka cijena imala je odobrenje ministarstva - kazala je Lugarić. Upozorila je i da su skladišta izdavača prepuna od države naručenih, a onda od roditelja ne kupljenih knjiga. Ta velika vrijednost koja stoji neiskorištena najbolja je slika i posljedica nedovoljno osmišljene i loše politike Vlade, ističe Lugarić. U HNS-u smatraju da školski udžbenik nije prostor za čistu tržišnu utakmicu.
Na temu udžbenika za riječ se u Saboru javio i Nenad Stazić (SDP), a HDZ-ovci su po običaju u tom trenutku napustili sabornicu.
- Nacionalni kurikulum za odgoj i obrazovanje je kao Jeti, kazao je Stazić ističući da o njemu "svi pričaju, a nitko ga nije vidio". Osvrnuo se i na `bisere` iz udžbenika te naveo primjer iz biologije.
- Sve biomembrane imaju sličan plan građe. U osnovi svaka biomembrana je dvosloj fosfolipida, poznato je da su oni amfipatske molekule koji imaju polarnu hidrofilnu glavicu i nepolarne hidrofilne repiće - citirao je Stazić objašnjenje za prvi razred gimnazije. Upozorio je da se nejasno objašnjava nejasnim. Zbog takvog obrazovanja, strahije da će svi učenici popadati na državnoj maturi te da će generacije biti upropaštene.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • amim 26.02.2010.

    Nenad Stazić bi se trebao češće javljati za riječ....

  • lexaurin 26.02.2010.

    Svaka donacija je legalno podmićivanje!

  • saloma 26.02.2010.

    najbolje je kad prvašićima daju 4 knjige iz 1 predmeta. za 5 razred učiteljica traži 2 zemljopisa, razlika nikakva osim u cijeni. jedan košta 50 a drugi 180 kn. ovaj jeftiniji se inače koristi samo u 5 razredu. nigdje logike. kad sam ja išla osnovnu samo je jedan atlas bio za kupiti i njega su imali svi viši razredi. ovo danas je čisto pljačkanje roditelja

Komentiraj...
Vidi sve komentare