To je to što me zanima!

'Zalagat ćemo se za Europsku uniju koja štiti svoje građane...'

Predsjedanjem Europskom unijom ojačat ćemo utjecaj i svoj položaj u Europi i svijetu. Ovo je povijesni trenutak i kruna dosadašnjeg europskog puta, kaže premijer Plenković...
Vidi originalni članak

Hrvatska u predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine ulazi pod sloganom ‘Snažna Europa u svijetu punom izazova’, a prioriteti su: Europa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna, najavio je premijer Andrej Plenković

Napomenuo je da je to povijesni trenutak za našu zemlju i da dolazi kao kruna dosadašnjeg europskog puta, koji nije bio nimalo jednostavan. Plenković ističe da će Hrvatska imati priliku, u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, dati Europi svoj doprinos i novi zamah. 

- U središte aktivnosti postavit ćemo građane, njihova očekivanja i potrebe. Želimo da građani snažnije osjete prednosti i prilike članstva, da se poboljša kvaliteta života, da osjećaju sigurnost koju im pruža pripadnost Uniji u svijetu koji je postao u mnogim aspektima nepredvidljiv - rekao je premijer. 

Posebnu pozornost, kaže, posvetit će ujednačenom, uključivom i održivom razvoju svih država članica i njihovih regija. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pripreme su gotove

- Zalagat ćemo se za Europu koja štiti svoje građane, uz istodobno poštovanje i zaštitu vladavine prava. Veliku važnost pridavat ćemo unutarnjoj sigurnosti, prije svega kroz rad na strateškim smjernicama Unije za područje slobode, sigurnosti i pravde - među ostalim je nabrojio Plenković. 

Predsjedanjem će, kaže, Hrvatska ojačati svoj utjecaj i položaj u Europi i u svijetu. 

- Hrvatska je do ovog trenutka prošla težak put u borbi za svoju neovisnost, međunarodnu afirmaciju i puno integriranje u Sjevernoatlantski savez i Europsku uniju. Kao država, predsjedanjem zaokružujemo jedan ciklus, od uspostave neovisnosti do snažne međunarodne afirmacije u Europi, o čemu svjedoče mnoga postignuća u proteklim mjesecima, uloga Hrvatske u odabiru čelnika europskih institucija, a posebno buduće predsjednice Europske komisije - ističe premijer. 

ZBOG PREDSJEDANJA Ministri moraju na europski tečaj govorenja i ponašanja

Pripreme za predsjedanje su u završnoj fazi, a cjeloviti dokument na 40 stranica u kojem su detaljno elaborirali prioritete gotov je i bit će objavljen u prosincu, pri kraju finskoga predsjedanja.

Tijekom predsjedanja u Hrvatskoj će biti više od 150 konferencija i sastanaka, od toga mnoge na ministarskoj razini. Važna će biti i parlamentarna dimenzija aktivnosti.  

- Hrvatska će pridonijeti europskom zajedništvu, odgovarajući na tehnološke, društvene i sigurnosne izazove, a uvjeren sam da će u ovih šest mjeseci dodatno senzibilizirati i hrvatske građane i osvijestiti činjenicu da smo već sedmu godinu članica Unije, a tad ćemo praktički evocirati i 30 godina od hrvatske demokracije i puta prema samostalnosti - zaključio je Plenković. 

Logo je rad studentice

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljen je i logo hrvatskog predsjedanja EU. Na natječaju su izabrali rad dizajnerice Ive Primorac i njezina tima. Riječ je o studentici Studija dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta. Za mladu dizajnericu pobjeda na natječaju veliki je poticaj za daljnji rad i dokaz da u Hrvatskoj ima posla i da se može uspjeti.

- Sigurno je to veliki korak naprijed u mom profesionalnom životu, kazala je Primorac. 

Ovo je bila prva konferencija posvećena predsjedanju, a bit će ih još nekoliko, u Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

Idi na 24sata

Komentari 128

  • surivlaj 31.10.2019.

    Kad sad jurnu krivoustići na cern.Odoše i neutroni i protoni u 3pm

  • 31.10.2019.

    Za narod kasno a sebe ste obezbjedili. Sve ostalo je laž.

  • kormilar 31.10.2019.

    Plenković nije bio iskren! Trebao je reći: 'Zalagat ćemo se za Europsku uniju koja štiti bogate! Onima drugima šipak!

Komentiraj...
Vidi sve komentare