To je to što me zanima!

Zapelo kod Ljubljanske banke: Basel poručio da nije nadležan

Čini se da će se spor o oko 279 mil. € štednje koju je Hrvatska isplatila štedišama umjesto Ljubljanske banke nastavit u pregovorima između Ljubljane i Zagreba
Vidi originalni članak

Odnosi između Hrvatske i Slovenije opet su se spotaknuli na Ljubljanskoj banci jer je u Zagreb i Ljubljanu nedavno stiglo pismo iz Basela, od Međunarodne banke za poravnanja, javlja Večernji list

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je na Strateškom forumu koji se već osam godina održava na Bledu kako se Međunarodna banka za poravnanja u Baselu proglasila nenadležnom za spor između Hrvatske i Slovenije oko Ljubljanske banke. Međutim, njezin slovenski kolega Karl Erjavec tvrdi da to nije tako, da u pismu iz Basela ne piše da su se proglasili nenadležnim, ali nije objasnio što onda točno piše i što to znači za rješavanje spora o oko 279 milijuna eura štednje koju je hrvatska država isplatila štedišama umjesto Ljubljanske banke. 

Čini se kako će se cijeli proces nastaviti u pregovorima između političkih i stručnih predstavnika Ljubljane i Zagreba.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Hasenfefer 04.09.2013.

    Pa slovenci trebaju vratit novce s kamatama. Točka. ni nema kaj odlučivati. Pa slovENCI su zeli novac a ne EU Pa jedini ga oni i mogu vratiti.

  • Hećim 04.09.2013.

    Ma šta zapelo, nije nikada niti išlo, sve je bilo u svjetlu rezervacije stolica u Briselu....

  • Halo Bing, kako brat 04.09.2013.

    Hrvatski i slovenski ministri vanjskih poslova i financija Vesna Pusić i Slavko linić s Hrvatske strane te Karl Erjavec i Janez Šušterčič sa Slovenske postigli su obostrano zadovoljavajuči dogovor o Ljubljanskoj banci . Oni su predložili model prema kojem bi Slovenija priznala cijeli dug bivših štediša od 278,7 milijuna eura, uvećan za iznos kamata od 700 milijuna eura, a Hrvatska bi taj dug oprostila u razdoblju od 50 godina. Slovenija je pokazala veliko razumijevanje za hrvatske štediše pa je ponudila dulje razdoblje za oprost duga. Ne možete očekivati od jedne države da milijardu eura oprosti u jednoj godini, za to treba barem 50 godina – objasnio je Slavko Linić, hrvatski pregovarač i ministar financija. Iako se predloženi model čini pravednim za obje strane, Slovenija još nije sigurna je li spremna za takvo priznanje. Strah ih je kako bi to priznanje moglo dodatno pogoršati tešku situaciju u toj zemlji, koju još potresaju politički nemiri. "Hrvatska strana traži previše. Mislim kako bi bilo fer da Slovenija prizna dug a da Hrvatska kamate zaboravi, ali je slovenska strana uvijek bila poznata po spremnosti na ustupke pa nam ni ovo neće biti problem" – rekao je Janez Šušterčič slovenski član pregovaračkog tima. Hrvatska bi tim sporazumom riješila 2 pitanja, slovensku podršku u slučaju lex-Perković i konačno bi pružila utjehu bivšim štedišama Ljubljanske banke, koji će napokon moći mirno spavati sa spoznajom da je netko priznao kako njihova potraživanja uistinu postoje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare