To je to što me zanima!

Zarobljen u tijelu: Senzorom je snimio fotografiju i pobijedio

Potpuno nepokretan Draško Regul (50) iz Zagreba poslao je svoje fotografije na natječaj i pobijedio, a snimio ih je pomoću senzora na glavi. Fotografirao je sjene
Vidi originalni članak

Nakon tri moždna udara Draško Regul (50) iz Zagreba ostao je zarobljen u vlastitom tijelu. Bilo je to prije 11 godina. Ležao je tada u bolnici potpuno nepokretan i slušao liječnike dok su o njemu pričali kao o biljci, kao da ništa ne shvaća. Slušao ih je, ali im nije mogao odgovoriti. Dijagnosticirali su mu LIS - Locked in syndrom. Svojom voljom može pomicati jedino glavu. Ne može govoriti, ali na internetu komunicira s cijelim svijetom. 

Njegov optimizam je zarazan, a osmijeh mu rijetko silazi s lica. Put do komunikacije računalom i stvaranja predivnih fotografija bio je dug i naporan. Da njegov um radi savršeno prva je još u bolnici primijetila supruga Lidija (45). Vidjela je to, kaže, pogledavši ga u oči. Gledao ju je kao da joj želi nešto reći, a ne može. Počeli su komunicirati pomoću prozirne abecedne folije. Lidija je pratila njegov pogled. Slova koja je gledao slagala je u riječi. Poslije je od prijatelja dobio sustav za upravljanje računalom pomoću senzora na glavi. Drašku su sjene na zidovima bijele sobice u kojoj provodi najviše vremena postale inspiracija za stvaranje fotografija kojima stručnjaci nisu odoljeli. Ovaj profesor engleskog i ruskog poslao je četiri fotografije na natječaj Fotokluba Split. Kolekciju je nazvao Caverna magica i proglašena je najboljom.

- Malo sam uzbuđen jer mi je ovo potpuno novo. Caverna magica znači čarobna špilja. Svoju sobicu djevičanski bijelih zidova zovem pustinjskom špiljom - napisao nam je Draško vidno uzbuđen i sretan zbog pobjede.

Idi na 24sata

Komentari 61

  • spirit lamp 15.01.2012.

    Cudesno cudesno, kakav covjek i kakva snaga volje! Onda se posramim kad meni nesto nije po volji pa padnem u depru. Treba izdrzati njegov zivot koji je svakodnevna borba. Hrabar covjek, zelim mu da se oporavi!

  • Konstanz 14.01.2012.

    I ja poznam dobro Draska a ovom prilikom zahvaljujem svima koji se na ovaj srdacan nacin o njemu i njegovim pothvatima izrazavaju. Divno je cuti, da vas gotove sve, njegov jedinstveni, borilacki pristup zivotu motivira ali ne treba zaboraviti da i svi ovi fantasticni, vrlo emocionalni komentari zasigurno i njega bodre i daju mu nove snage. Pa nastavite ovako, nemojte ga zaboraviti i hvala vam

  • trust 14.01.2012.

    gledala sam jednom emisiju o drašku taj čovjek je uistinu fascinantan,tolika volja za životom svaka čast,nikad se nemoj predati,a kapa dolje i njegovoj supruzi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare