To je to što me zanima!

Zaštićeni najmoprimci morat će plaćati puni iznos stanarine

Ustavni sud zaključio je da se i novi prigovori svode na argumente odbačene još 2016., kada se sporila ustavnost samog koncepta privatizacije stambenog fonda u Hrvatsko
Vidi originalni članak

U vodu su pali i posljednji pokušaji zaštićenih najmoprimaca da ospore zakon po kojem će od rujna 2023. vlasnicima stanova u kojima desetljećima žive morati plaćati stanarinu po tržišnim kriterijima, objavio je u subotu Večernji list.

Ustavni je sud na sjednici održanoj 9. srpnja odbacio više prijedloga kojima se sporila ustavnost Zakona o najmu stanova, kako ranijih tako i novog zakona iz 2018. godine, navodi dnevnik.

Ustavni sud zaključio je da se i novi prigovori svode na argumente odbačene još 2016., kada se sporila ustavnost samog koncepta privatizacije stambenog fonda u Hrvatskoj na kojem su prije postojala stanarska prava. Sud je ustrajao u stavu da zagovaranje vraćanja na stare modalitete nema uporišta u Ustavu.

U odluci se podsjeća kako je lani zakonom uređen prijelazni režim nakon kojega će se potpuno napustiti, ne samo koncept stanarskih prava (koji je ukinut još 1996.) nego i pravni institut zaštićenog najma, ističe Večernji list.

Ovom odlukom Ustavnog suda potvrđena je ustavnost zakonskih odredbi po kojima se visina najma za zaštićene najmoprimce svakog rujna tijekom pet godina uvećava za iznos 1,20 puta veći od najamnine koju su zaštićeni najmoprimci plaćali na dan 31. kolovoza 2018. U rujnu 2023. zaštićeni najmoprimci bit će dužni iseliti se iz stanova ako s vlasnicima stanova u međuvremenu ne dogovore otkup stana ili sklope novi ugovor o najmu.

Vlasnici stanova tako će, nakon dugih desetljeća, ponovno moći raspolagati svojom imovinom, za koju su im zaštićeni najmoprimci plaćali stanarinu koja je u mnogim slučajevima bila manja od pričuve koju su vlasnici morali plaćati za uzurpirane stanove, piše Večernji list.

(abe)

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 34

  • DonQuixote 21.07.2019.

    Kad netko dobije nesto povlasteno svi mi to placamo; i uljanik i mirovine i skolarine i (pre)skupe bolnice (za ono sto pruzaju) 100 godina se necemo rijesiti socijalizma

  • 20.07.2019.

    Da nije Europa tražila povrat vlasništva istog ne bi bilo. Koliko hadezejčina stanuje po tuđim stanovima kućama? Kako su bestidno otkupljivati nacionalizirane stanove? Ex vlasnicima je država dala bonove naknade na 20 g.u ratama. Vrijednosti 1m2 stana je cca. 100 DEM danas je to 50 eura, pa za stan od 200 m2 ex vlasnik dobiva ukupno 10.000 eura nakon 20g. A stanari su otkupili na primjer u Zagrebu Trg Žrtava fašizma stan od 204 m2 za 17.000 DEM. sada je to 8.500 eura na način tj.30% odmah , a ostatak na rate od 20 godina. Za po pi......it. Ili likuša ima dvije (2) vikendice na crikveničkoj rivjeri, stanuje u tuđem od 200 m2 u Zagrebu, pa je -"zaštićena" " ostavila" 5-ero sobni stan sinovima prebacila se u kuću na sjeveru kod muža, ali nije se službeno vjenčala, pa je adresa prebivališta "zaštićen stan". Sada sinovi od vlasnika traže otkupninu da izađu. Koja slučajna država.....

  • Antonija1953 20.07.2019.

    Ja sam se cijeli život patila, radila i odricala se mnogih stvari kao naprimjer ljetovanja i svega da bih kupila stan, a netko je samo ušetao i prisvojio i još se bune. Ma neka se srame (čast iznimkama)

Komentiraj...
Vidi sve komentare