To je to što me zanima!

Zašto je originalno sjeme zabranjeno izvan malih vrtova

Sjemenje tradicionalnih poljoprivrednih sorti u EU, pa tako i u RH, uopće neće biti zabranjeno, kako se sve donedavno strahovalo, ali će ipak biti stjerano na marginu
Vidi originalni članak

Sjemenje tradicionalnih poljoprivrednih sorti u EU, pa tako i u Hrvatskoj, uopće neće biti zabranjeno, kako se sve donedavno strahovalo, ali će ipak biti stjerano na marginu.

Nacrt novih uredbi iz EK podigao je strašnu buru točkama po kojima bi ubuduće i mali poljoprivrednici, čak i vrtlari iz hobija, za sijanje sjemenja trebali koristiti isključivo sjeme certificiranih kultura. Dakle, nakon duge i vrlo skupe procedure koja bi značila zatiranje povrća, voća i ostalih biljaka koje su koristili naši stari diljem Europe. Povjerenik Opće uprave EK za zdravlje i zaštitu potrošača Maltežanin Tonio Borg išao je toliko daleko da uopće nije tražio postizanje konsenzusa s kolegama iz EK koji su se tome protivili, točnije s Općom upravom za poljoprivredu i Općom upravo za okoliš. Takvo ponašanje Borga značilo je objavu otvorenog političkog rata, koji je krajem travnja doveo do oštrog istupa ministrice poljoprivrede jedne supermoćne Njemačke.

- Ne smije doći do toga da vrtlari zbog nekoliko sjemenki moraju imati službeno dopuštenje za sijanje. Mali uzgajivači i vrtlari moraju biti oslobođeni traženja dopuštenja za korištenje sjemenja, a neograničeno uzgajanje moraju imati i svi oni uzgajivači koji to čine zbog očuvanja vrsta i bioraznolikosti – izjavila je tada ministrica Ilse Aigner (CSU).

>>> Više pročitajte u Expressu


Idi na 24sata

Komentari 33

  • saverb123 21.05.2013.

    zato meni nitko nije vjerovao kad sam govorio da je EU sa SAD zlo i treba sto dalje od njih jer njihove vlade rade za velike privatne firme,slusajte sta vam kazem,ici ce se u zatvor ako se nekoga uhvati da sadi u vrtu zakonom zabranjenu rajcicu,ja znam da cu postati kriminalac

  • mirnimrav 20.05.2013.

    Koliko nam treba da nešto poduzmemo,gazi nas kogod stigne .

  • ZdenkoSmetko 19.05.2013.

    novi zeland-pak čekam trideset sekundi

Komentiraj...
Vidi sve komentare