To je to što me zanima!

Zastupnici imaju čak četiri puta veće mirovine od nas

Državni dužnosnici primaju plaću još godinu dana nakon isteka mandata. Čak 34 zastupnika idu u mirovinu u kojoj će primati od 9000-12.700 kn
Vidi originalni članak

U 46. godini života bivši saborski zastupnik Željko Pavlic odlazi u mirovinu. Bivši prosvjetni radnik iz Svete Marije u Međimurju, čelnik Međimurskog demokratskog saveza, to je pravo osigurao nakon tri uzastopna saborska mandata i ukupno 18 godina i 4 mjeseca staža, što znači da će uskoro prijeći u malobrojnu kategoriju sretnih i imućnih umirovljenika koji će svakog mjeseca primati više od 9000 kuna.
- Nakon umirovljenja i dalje ću se baviti politikom, no kako je hrvatska politička scena svedena na velike stranke, mislim se vratiti u prosvjetu. U tom ću slučaju morati zamrznuti mirovinu, jer umirovljenici ne mogu aktivno raditi.
Pavlic, načelno, još pola godine ima pravo primati puni iznos saborske plaće te drugih pola godine još polovicu plaće. On kaže da to pravo neće koristiti.
- Biram mirovinu. Uskoro ću se javiti na Mirovinski zavod, a ostalo će srediti saborske službe. Na pitanje što misli o saborskim mirovinama, Pavlic iskreno kaže:
- To je privilegija koju u budućnosti treba ukinuti, ali zakon je takav kakav jest i ja sam iskoristio tu mogućnost, kaže Pavlic.

SABORNICI U MIROVINU MOGU VEĆ SA 45 GODINA
Od ove godine muškarci za mirovinu moraju navršiti 65 godina života i steći 40 godina staža. Žene moraju navršiti 60 godina, uz 35 godina staža. Međutim, za saborske zastupnike vrijede liberalnija pravila. Ako su odradili tri mandata (po četiri godine), zastupnici, teoretski, mogu u mirovinu ako imaju i još 15 godina staža, bez obzira na starost. To znači da mogu u mirovinu već sa 45 godina. Ako su odradili pola mandata i jedan dan, moraju imati 55 godina i 20 godina staža.

VESNI ŠKARE-OŽBOLT I DALJE PLAĆA IZ SABORA
Hrvatski dužnosnici, saborski zastupnici, ministri, pomoćnici ministara i svi koji ulaze u kategoriju državnih dužnosnika primaju plaću još godinu dana nakon isteka mandata. Prvih šest mjeseci primaju punu plaću, a drugih šest polovicu. Takvu privilegiju, između ostalih, imaju bivši zastupnici Vesna Škare Ožbolt, Slaven Letica...

PROSJEČNA HRVATSKA MIROVINA: 1.900 kuna
PROSJEČNA SABORSKA MIROVINA: 9.000 kuna

STAŽ NUŽAN ZA MIROVINU: 40 godina
STAŽ ZA SABORSKU MIROVINU: 2 godine i dan


Idi na 24sata

Komentari 26

  • pro 19.01.2008.

    tako nam i treba, još mi možemo sve to trpjeti

  • 19.01.2008.

    A šta mislite zašto svi sindikalisti teže tome da odu u zastupnike? Nije im dosta što dobiju u sindikatu, pa hoće još više. A u Saboru moraju još manje \"raditi\" ! Ne moraju ni doći. Stvarno je pravo ludilo da zastupnici sami sebi određuju visinu plaće.Trebalo bi im dati prosječnu hrvatsku plaću na početku mandata, pa onda povisivati prema zalaganju. Nije mi jasno kako i njih i premijera NIJE SRAM hraniti se tako jeftino!! Pa zar saborska kuhinja ne koristi namirnice koje su poskupile?? Imaju besplatan prijevoz, a nama pokazi \"odoše u nebo\" !! Ajd\' dobro, nek\' dođu besplatno u Zagreb na sjednice, ali zašto se još i po gradu i po svuda cijelom državom i u privatne svrhe i potrebe voze besplatno sa svim mogućim prijevoznim sredstvima??? MA FUUUUJ!!!

  • bronx77 19.01.2008.

    ah, da je to sve... koliko tek zgrabe okolo? sirocici. to im je kompenzacija sto prodaju dusu i svoj narod. pa neka im je

Komentiraj...
Vidi sve komentare