To je to što me zanima!

Zatražili su ocjenu ustavnosti Registra hrvatskih branitelja

Odvjetnica Vesna Alaburić kaže kako osobni podaci koji su objavljeni u Registru trebaju biti tajni i ne smiju biti korišteni suprotno svrsi njihova prikupljanja
Vidi originalni članak

Zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić podnijela je u ime jednog hrvatskog branitelja zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji temeljem kojeg je objavljen Registar branitelja. 

HRT javlja kako ona u svom zahtjevu ističe da Ustav jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka i zabranjuje njihovu uporabu suprotnu utvrđenoj svrsi njihova prikupljanja. Osim toga, dodaje kako jamči i poštovanje te pravnu zaštitu osobnog života, tj privatnosti.

Alaburić kaže kako osobni podaci koji su objavljeni u Registru trebaju biti tajni i ne smiju biti korišteni suprotno svrsi njihova prikupljanja. Smatra i da nisu ispunjeni uvjeti koji bi opravdali ograničenje ljudskih prava. Podaci iz Registra objavljeni su zbog jačanja digniteta hrvatskih branitelja te jačanja njihove časti i ugleda, a to, prema ocjeni Alaburić, nisu legitimni ciljevi radi zaštite kojih Ustav dopušta ograničenje nekog ljudskog prava ili slobode.

Idi na 24sata

Komentari 64

  • 29.01.2013.

    ALI OVO UOPĆE NIJE REGISTAR. Registar znači upisnik, konkretno to bi trebao biti popis svih branitelja od broja 001 do broja XXX, po brigadama, godinama, županijema, općinama, bilo kojem kriteriju. OVO JE ZAPRAVO SAMO PRETRAŽIVAČ PO IMENU.

  • WOMANIZER 28.01.2013.

    daj bježi ženo tamo daleko s tim glupostima, baš se pravi branielj toga pobojao!

  • StjepanPlečko 28.01.2013.

    puno ih je ministar otkrio objavom regrista kada je vrana vrani oko iskopala samo puno halabuke umjesto da se bave kako zaposliti ljude iotvoriti nove investicije

Komentiraj...
Vidi sve komentare