To je to što me zanima!

'Zatvorenik iz Guantanama je vraćen u BiH da zapali Europu'

Egipćanin Tariq Mahmoud Ahmed Al Sawah (58) iz zatvora Guantanamo, nakon 13 godina, isporučen je BiH. Američki obavještajci tvrde da je s surađivao s njima
Vidi originalni članak

Egipćanin Tariq Mahmoud Ahmed al Sawah (58) iz zatvora Guantanamo, nakon 13 godina, isporučen je BiH. Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorava da je al Sawah u ovom trenutku najveći izvor terorističke prijetnje u Europi, a posebno zapadnom Balkanu.

- Izjava ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka da al Sawah ne bi trebao predstavljati sigurnosnu prijetnju obično je lupetanje neinformirane osobe i očigledan primjer pomaganja teroristima i ulagivanja njihovim pokroviteljima u Sarajevu. Sramotno je i izdajničko Crnatkovo umanjivanje terorističke prijetnje koja zaslužuje prijezir i zahtjev za njegovu smjenu - izjavio je Galijašević.

Ističe kako je posebno zastrašujuća tvrdnja američkih istražitelja o al Sawahovoj kooperativnosti i ulozi u rasvjetljavanju mnogih terorističkih grupa i organizacija.

- Istražitelji tvrde da je Al Sawah izuzetno inteligentan i iskusan terorist i da je postao njihov suradnik. Posebno je bitno da američki istražitelji tvrde kako su sigurni da će al Sawah nastaviti s djelovanjem u terorističkim organizacijama i da će nastaviti sve ranije aktivnosti, ali i da će ih on, uglavnom, obavještavati o tome, te da im može biti koristan - ističe Galijašević.

Ocijenio je da tvrdnje da al Sawah ne predstavlja prijetnju predstavljaju klasično rušenje sigurnosti zemlje i cijele Europske unije, ali i nastavak luđačke politike prema terorističkim prijetnjama koju provodi Bakir Izetbegović.

U osobnom dosjeu al Sawaha piše da je u Guantanamo stigao 16. studenog 2007. U početku je bio agresivan prema stražarima, osoblju i drugim zatvorenicima, a posljednje četiri godine postao je kooperativan. Priznao je da je pripadnik vrha al Qaede i da je njegova uloga bila  specijalna obuka pripadnika te terorističke skupine za izradu posebnih vrsta eksploziva i njihovu ugradnju u svakodnevno korištene predmete, kao i za potrebe bombaša samoubojica, piše Blic.

Obučio je nekoliko stotina pripadnika  al Qaede. Sudjelovao je i u pripremi eksploziva za napad na svjetski trgovački centar u New Yorku 11. rujna 2001. godine.

Predvodio je poznati kamp za obuku al Qaedinih terorista za izvođenje terorističkih napada na prekooceanskim letovima i svim vrstama prometa na kopnu, moru i u zraku. Za rad tog kampa direktno i osobno ga je pohvalio Osama bin Laden.

Priznao je i da je kao član al Qaede razvio specijalizirane improvizirane eksplozivne naprave za upotrebu protiv američkih vojnih snaga i civila.

Obavještajne službe SAD-a utvrdile su da je u ratu u BiH sudjelovao u redovima  Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i da je imao pseudoniim "Al Layth", te da je bio nepopustljiv i hrabar.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • fatboyslim 25.01.2016.

    Ovo je sve americko maslo,prvo su podrzali pobunjenike s namjerom izazivanja vece krize znali su da ce izbijeglice krenuti u europu i pokusati izazvati krizu i ovdje sto im uspjeva,valjda im je europa kao ekonomska sila prijetnja po njihovu krhku i propadajucu ekonomiju da ne spominjem dug dolar koji nema pokrica i tako dalje a merkel i europa rjesenj traze u istome onome koje ovo i zakuho

  • HRVAT ALI PRAVI 25.01.2016.

    Cek cek malo.....ja dobro to razmel ?????? Egipatski drzavljan se vraca u Bosnu !!!!!!!!!Dobro boril se za Bosnu ali ipak je on Egipatski drzavljan znaci za vrijeme rata strani placenik....

  • 7rudar7 25.01.2016.

    bakir izetbegović ga dočekao u zračnoj luci sarajevo

Komentiraj...
Vidi sve komentare