To je to što me zanima!

Zbog birokracije država štedi na bolesnoj djevojčici Fani (8)

Kvaka 22: Danieli Kolarić (40) odbijaju priznati status majke njegovateljice jer je bolesnu i gluhu kćer upisala u vrtić ‘Slava Raškaj’. Da ne ide u taj vrtić, dobila bi prava
Vidi originalni članak

Moja Fani je potpuno gluha na oba uha. U ‘Slavi Raškaj’ uči znakovni jezik, što je jedini način da se možemo sporazumijevati. Zato je ne mogu upisati ni u jedan drugi vrtić.

Usto, ona ima umjerenu mentalnu retardaciju, Down sindrom, Dandy Walker sindrom, imala je dvije teške operacije na srcu te je očekuje još operacija. Prohodala je s pet i pol godina, ne žvače hranu i moja pomoć treba joj 24 sata na dan, objašnjava Daniela Rac Kolarić stanje kćeri Fani (8). Ministarstvo socijalne politike godinama joj odbija priznati status majke njegovateljice, iako medicinski njezina kći ostvaruje sve uvjete za status, i to samo zbog jedne rečenice u zakonu, koja se ne može primijeniti na Faninu situaciju.

Naime, prema zakonu, ako je djetetu s teškoćama u razvoju ili osobi s invaliditetom osigurana usluga smještaja, organiziranog stanovanja, poludnevnog ili cjelodnevnog boravka u instituciji, roditelj nema pravo na status. Ministarstvo se strogo drži zakona i Fanin četverosatni boravak u vrtiću smatra poludnevnim boravkom, zbog čega majci ne može dati status njegovatelja. Kad bi malena vrtić pohađala samo tri dana po dva sata, mogla bi steći status.

- Žalila sam se na tu odluku jer, ako roditelj tijekom boravka u ustanovi pruža pomoć djetetu, status se odobrava. I to su mi odbili. Kad bi moje dijete bilo upisano u bilo kakav drugi vrtić, mogla bih ostvariti to pravo. Osnivač ‘Slave Raškaj’ je država, i oni smatraju da su se time pobrinuli za Fani. Ja je ne mogu upisati u drugu ustanovu jer je zbog njezina stanja ne mogu primiti u redovni vrtić, a drugi nemaju program znakovnog jezika. Ne mogu svom djetetu uskratiti da nauči jedini oblik komunikacije s okolinom - nastavlja Daniela. Rješenje bi bilo i da svom djetetu uskrati terapije koje ima u vrtiću.

- Njoj i svoj sličnoj djeci terapije su sve. Ako se s njima ne radi, i ono malo što nauče brzo propada. Njoj trebaju logoped, defektolog, audiorehabilitator, kineziterapeut, senzorika, ona ima pravo na razvoj i rehabilitaciju. Kad bih joj to oduzela, smatram da bih joj uskratila pravo na mogućnosti. Kao da me država kažnjava jer svoje dijete želim osposobiti za život koliko joj to njezin invaliditet dopušta – ogorčena je Daniela. Kaže da će nastaviti borbu i žaliti se na sve odluke ministarstva dok njezinu djetetu ne osiguraju normalne uvjete odrastanja. Kaže da bi ih i tužila, ali nema novca ni vremena.     

Pokrenuli smo akciju promjene zakona  

Godinama već traje nepravda prema djeci s invaliditetom i njihovim roditeljima ili članovima obitelji. Prava se sve više ukidaju i sve teže ostvaruju. Zato su 24sata krenula u veliku akciju za izmjene postojećeg Zakona o socijalnoj skrbi.     

  

 

Idi na 24sata

Komentari 115

  • blondie8 09.07.2016.

    migrante trpaju u hotele, brinu se za njih našim novcem, dok naš narod ostaje po strani, kao da ne postoji, ovi političari su neprijatelji sviju nas, zato ih treba sve skinuti sa političke scene....sramota...

  • RobertZec 06.07.2016.

    Bitno da za crkvu imaju 20 milja kuna ...gamad!!!

  • Yelen_ko 06.07.2016.

    Ta djeca i njihove majke zasluzuju to pravo! Treba se boriti i sve moras sam istrazivati. Nitko ti nece reci tvoja prava! Svim majkama zelim srecu i budite uporne!

Komentiraj...
Vidi sve komentare