To je to što me zanima!

Zbog pogubljenja revoltirani Iranci prijete 'Božjom osvetom'

Prosvjednici su u Teheranu zapalili saudijsko veleposlanstvo nakon pogubljenja šijitskog vjerskog vođe. Prosvjedi su zabilježeni i u drugim arapskim državama
Vidi originalni članak

Svijet strahuje od velikog sukoba nakon što je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, Saudijcima zaprijetio suočavanje s ‘Božjom osvetom’ zbog prolijevanja krvi Nimra al-Nimra. Saudijska Arabija pogubila je 47 ljudi koje je osudila za terorizam. Među pogubljenima je šijitski vjerski vođa Nimra al-Nimra.

Izazvalo je to revolt u Iranu. Tijekom večeri u nedjelju mnoštvo prosvjednika napalo je saudijsko veleposlanstvo u Teheranu. Iranski mediji upozorili su Saudijce kako bi ovo pogubljenje moglo skupo stajati njihovu vladajuću kraljevsku obitelj, a iranska Revolucionarna garda zaprijetila je teškom osvetom. Nimr al-Nimr pogubljen je pod optužbom da je sudjelovao u terorističkim aktivnostima, ali iranski ajatolah tvrdi da je smaknut samo zbog opozicije sunitskim vladarima u Saudijskoj Arabiji. Prosvjedi su zabilježeni i u Bahreinu, Iraku te drugim arapskim državama. Netrpeljivost sunita i šiita, čiji su glavni predstavnici Saudijska Arabija i Iran, traje stoljećima. Mnogi smatraju da je zbog zaoštravanja odnosna na pomolu novi rat na Bliskom istoku. 

Revoltirani i nasilni

Prosvjednici u Teheranu okupili su se oko zgrade veleposlanstva Saudijske Arabije, koju su gađali kamenjem. Navodno su i pucali.

Mnoštvo uhićenih tijekom prosvjeda

Policija je rastjerala veliku grupu prosvjednika koji su ušli u zaštićeni prostor veleposlanstva, a uhićeno je četrdesetak osoba.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Akull 04.01.2016.

    Its a trap.....

  • ayews 04.01.2016.

    ja predviđam hendikep na Iran

  • Igor Petak 04.01.2016.

    Moglo bi tu još biti svega al neka zaslužili su.

Komentiraj...
Vidi sve komentare