To je to što me zanima!

Sindikati na Markovu trgu: Ovo je najteži udarac obrazovanju

Iz Matice su poručili kako je potrebno nastaviti s pritiscima te da se neće pomiriti s, kako navode, sramotnim i opasnim proračunom. Skupilo se stotinjak prosvjednika
Vidi originalni članak

Na Markovu trgu protiv novog je proračuna prosvjedovalo stotinjak članova Matice hrvatskih sindikata, a na ulice su izašli jer su novim proračunom znatno smanjena sredstva za zaposlene u obrazovanju, znanosti i zdravstvu.

I prije prosvjeda iz Matice su poručili kako je potrebno nastaviti s pritiskom i da se neće pomiriti s, kako su naveli, sramotnim i opasnim proračunom. 

Predsjednik Matice Vilim Ribić zastupnike u saboru je nazvao 'puppetima' i 'kalunovima' te im je poručio da nisu smjeli dići ruku za proračun u koji je ugrađeno otimanje prava zaposlenima u javnim službama. Dodao je da proračun predstavlja najteži udarac za obrazovanje i znanost, te je još jednom iskoristio priliku da Vladu napadne zbog loše ekonomske politike. Napao je i sindikate koji su spremni potpisati novi Temeljni kolektivni ugovor i odreći se materijalnih prava kao što su božićnica i regres.

Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja, rekao je kako zemlja koja ne ulaže u znanje i obrazovanje ide prema ponoru, te dodao da treba otići onaj koji nije u stanju voljeti i voditi svoj narod. 

Na ministra Željka Jovanovića obrušio se predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalec koje ja najavio i referendum i njegovoj smjeni. Ministru zamjera smanjenje plaća učiteljima i nastavnicima u prvoj godini mandata. 

- On ne zaslužuje da ga zovemo ministrom obrazovanja, znanosti i sporta, već da ga zovemo samo Željko Jovanović. Odlazi Željko - oštar je bio Mihalinec.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • MrKonfucije 06.12.2012.

    Ne uzimaju oni tebi iz privatnog sektora tolike novce da bi ih dali radnicima u državnom sektoru, već da bi sebi napunili džepove. Zna se tko je krao i tko i dalje krade, a to nisu niti radnici iz privatnog niti državnog sektora. E kad to budeš shvatio i kad počneš podržavati one koji se bore za svoj komad kruha bez obzira kojem sektoru pripadali, protive se lopovima na vlasti i oporbi, možda će i u ovoj državi krenuti na bolje. Ako će se privatni sektor ikada dići protiv ovih parazita koji im izbijaju i zadnju kunu da bi sebi kupili jahte i tvornice ja ću ih sigurno podržati. Ako misliš da je 4500 kuna previše novaca za radnika koji noću i danju brine za bolesne i nemoćne, pere im guzice i mjenja starcima pelene, briše rigotine, ako smatraš da takvima treba još otkinuti jer eto zarađuju previše na državnim jaslama ja ti onda više nemam što za reći.

  • tralalaaa 04.12.2012.

    ovi prosvjedi sindikalaca su več naporniji od prosvjda, seljaka, jer seljaci točnije mljekari su zadnje prosvjedovali protiv otkupljivača, a ovi žive od države, oni ne proizvode a imaju veče plače od hrvatskog prosjeka a svi prihodi su od države

  • dotepenka 04.12.2012.

    Kad bih bila sindikalni čelnik i imala ovakav odaziv, isti trenutak podnijela bih ostavku. Sindikalnim debelokožcima, to nije niti nakraj pameti. Kakvi daljnji pritisci na Vladu sa ovakvim odazivom, smijurija. Nastavi li sa ovakvim prosvjedima, dogodit će mu se kao i Pernaru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare