To je to što me zanima!

Nije fatamorgana! Oaza stara 2 tisuće godina nalazi se u Kini

Prije 50 godina jezero je bilo duboko oko pet metara, a početkom 1990. godine je bilo duboko tek metar. Vlasti u Kini su 2006. godine organizirale navodnjavanje
Vidi originalni članak

Oaza koja se nalazi usred kineske pustinje mogla bi nestati pod pijeskom ako tamošnja vlada ne poduzme mjere da je sačuva. Jezero Crescent nalazi se 6 kilometara južno od grada Dunhuang na sjeverozapadu Kine, a radi se o izvoru vode u obliku polumjeseca, piše Daily Mail.

Posljednjih nekoliko godina jezero je naglo počelo presušivati, a vlasti u Kini su organizirale navodnjavanje. Prije 50 godina jezero je bilo duboko oko pet metara, a početkom 1990. godine je bilo duboko tek metar. Vlasti su 2006. godine organizirale navodnjavanje, a nedavno su s tim prestali. Stanovnici su komentirali kako će ostati bez oaze ako vlasti ponovno ne počnu financirati navodnjavanje.

Jezero je inače dugačko 218 metara i široko 54 metra, a vjeruje se kako je staro oko dvije tisuće godina. Pokraj jezera se nalazi zgrada i nekoliko štandova sa suvenirima. Oaza je popularno turističko odredište u tom dijelu Kine, a stanovnici kažu kako održava njihov grad živim. 

Idi na 24sata

Komentari 37

  • 15.05.2013.

    Haha,. oaza par stotina metara od grada. Oni seru usred pustinje. Prije će biti da je taj grad usred pustinje. vidi se ljepo na google earthu. Ljevo je velika Gobi pustinja koja isto ima veliku oazu usred pustinje.

  • sunce20 14.05.2013.

    Prekrasno :)

  • Ubananismo 14.05.2013.

    a sta reći na to predivno

Komentiraj...
Vidi sve komentare