To je to što me zanima!

'Želim otići živjeti u drugu državu i pobjeći od svega'

Bolnica Rebro krv zaraženu HIV-om dala je na testiranje jer se medicinska sestra ubola na iglu. Tom iglom sestra je davala lijek pacijentu
Vidi originalni članak

KBC Rebro definitivno je u studenom 2003. godine slao krv operiranog pacijenta na analizu u Kliniku za infektivne bolesti, i to zato što se medicinska sestra ubola iglom. Tom iglom davala je lijek pacijentu, a iako na Rebru još tad nisu znali da su čovjeku transfuzijom na operaciji srca u listopadu dali krv zaraženu HIV-om, uobičajena je procedura da se zbog sigurnosti sestre kontrolira krv pacijenta. Nalaz je dva puta bio granično pozitivan na HIV, ali pacijentu su to prešutjeli i otpustili ga iz bolnice te mu time uskratili pravo da odmah, u najranijoj fazi bolesti, počne primati terapiju.
- Graničan nalaz može značiti dvije stvari: ili da je u igri nešto nespecifično, što nije moguće otkriti, ili da je čovjek tek nedavno inficiran HIV-om - pojašnjava prof. dr. Vitomir Burek, voditelj Odjela i laboratorija za kliničku imunologiju bolnice “Fran Mihaljević”.
- Virusu nakon infekcije treba vremena da uđe u neke stanice i počne se umnožavati, odnosno stvarati komponente na koje organizam odgovara stvaranjem antitijela. Tih antitijela može biti u vrlo malim, graničnim količinama ako je netko svježe inficiran, pa stoga nalaze treba ponoviti za nekoliko dana - kaže prof. dr. Burek. Pacijent kojeg su zarazili virusom o svemu jučer nije želio razgovarati jer, kaže, tu strašnu traumu ne može prolaziti opet. Iz njega samo progovara očaj.
- I do sada sam živio u izolaciji, a nakon svega što se zna u javnosti, ozbiljno razmišljam o preseljenju u inozemstvo - rekao nam je.

TERAPIJA U RANOJ FAZI MOŽDA JE MOGLA POMOĆI
Pomaže li terapija u najranijem stadiju odmah nakon prvoga kontakta s virusom, još je predmet dvojbi u svjetskim medicinskim krugovima i oko toga ne postoji jedinstven stav. U svakom slučaju, na Rebru su morali reći čovjeku za nalaz i dati mu mogućnost da se odmah liječi. Zbog svega pacijent sad tuži Rebro tražeći 1,2 milijuna kuna.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • eminap 02.04.2013.

    pod hitno u sabor prijedlog zakona koji se pod hitno mora usvojit uvodi se novi predmet na medicini savjest

  • Veruda 13.08.2009.

    Dr.Burek hahahaha.pa nije ni čudo

  • buzz 13.08.2009.

    Sestre su dosta površne, (naravno ne sve,ali većina da) to je njima rutina, a ni dok.nisu daleko od njih. Svaki pacijent je pojedinac za sebe i tako se treba odnositi prema njemu. To govorim jer sam dosta bila po bolnicama i znam iz iskustva,nažalost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare