To je to što me zanima!

'Želimo li ostati sila, moramo unaprijediti nuklearno oružje'

Pentagon je u petak objavio izvješće o američkim nuklearnim kapacitetima u kojemu poziva na modernizaciju snaga kako bi zemlja ostala vjerodostojna nuklearna sila
Vidi originalni članak

Ministar obrane Jim Mattis rekao je da je izvješće objavljeno u kritičnom trenutku u američkoj povijesti kad se SAD suočava s međunarodnom sigurnosnom situacijom koja je kompleksnija i zahtjevnija od bilo kojeg drugog doba nakon Hladnog rata.

"U ovome trenutku nije moguće odgađati modernizaciju naših nuklearnih snaga želimo li i dalje ostati snažna nuklearna sila", rekao je Mattis.

U izvješću se poziva na novu nuklearnu strategiju koja bi bila fleksibilna i točno prilagođena. Naglašava se potreba modernizacije i obnove nuklearnog trojstva - interkontinentalnih balističkih projektila, projektila koji se lansiraju s podmornica i zrakoplova sposobnih za nošenje nuklearnog oružja.

NAGRADA ZA MIR Među nominiranima za Nobela su Putinovi kritičari i Trump

Pentagonu mora biti prioritet izmjena trojstva kao i zapovjednog i kontrolnog sustava, ističe se u izvješću.

"Naše nuklearno trojstvo čuva nas preko 70 godina. Ne možemo si dopustiti da postanemo zastarjeli", rekao je zamjenik ministra obrane Patrick Shanahan na konferenciji za novinare.

U izvješću se kaže da su, dok SAD nastavlja smanjivati svoju zalihu nuklearnog oružja, druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, krenule u suprotnom smjeru.

U GOVORU NACIJI Trump pozvao na jedinstvo: "Stavimo razlike na stranu"

Mattis je također naveo sjevernokorejske nuklearne i balističke pokuse i iransko zadržavanje  nuklearnih tehnoloških kapaciteta, unatoč sporazumu.

To predstavlja "raspon raznih prijetnji bez presedana" koje stvaraju sve veću nesigurnost i opasnost, kazao je Mattis. 

Idi na 24sata

Komentari 57

  • POTPEC 03.02.2018.

    E da im kojim slučajem to naoružanje eksplodira u njihovim lukama u americi.

  • projekt_venus 03.02.2018.

    "Napredna" tehnologija koja služi samouništenju...hm...očito su ljudi postali jako "napredni" ako to ne znaju ili su možda toliko "napredni" da je vrijeme da nestanu, kao ono, nestati sa stilom

  • 03.02.2018.

    Amere će Trump odvesti u trajnu opasnost zbog svoje opčinjenosti da budu najveća vojna sila. To nikako nije garancija mira u svijetu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare