To je to što me zanima!

'Žene su jednake sve dok se ne natječu za neku čelnu fotelju...'

U Hrvatskoj žene i muškarci zarađuju jednako za jednake poslove, primjerice, učitelji/ce, no žene vrlo rijetko iz tih uloga preuzimaju dodatne poslove. Oni su rezervirani za muškarce, kaže Rada Borić...
Vidi originalni članak

Nećete vjerovati, ali žene u Hrvatskoj su u boljoj poziciji od žena u Njemačkoj, Finskoj, Austriji, Velikoj Britaniji... Ne treba se zanositi da je bolje po svim pitanjima, ali po pitanju potplaćenosti svakako.

- U Hrvatskoj žene i muškarci zarađuju jednako za jednake poslove, primjerice, učitelji/ce, no žene vrlo rijetko iz tih zadanih uloga preuzimaju dodatne poslove. Oni su rezervirani za muškarce. Ako pogledate primjerice zaposlene u školama, imamo 90 posto ravnatelja - kaže Rada Borić, hrvatska lektorica, znanstvenica i aktivistica za ženska prava. Problem je, smatra, što se pretpostavlja da žena, kad odradi svoj posao, odlazi kući na onaj životni pa brine za djecu i kuću.

- To je kriva predodžba, kao da se muškarci ne mogu ili ne moraju posvetiti svojoj djeci – kaže Borić i nastavlja: “Kad govorimo o ženama na tržištu rada, u ovom trenutku imamo i muškarce i žene koji su potplaćeni za svoje poslove. Rade na crno, rade agencijske poslove, a ono što zabrinjava je da je u Hrvatskoj više od 90 posto novosklopljenih ugovora na određeno vrijeme”. Iako su ovdje svi u lošem položaju, ženama je ipak teže.

- Muškarcima se ne događa da ih pitaju, kad traže posao, planiraju li imati djecu, ali žene se pita planiraju li rađati i kad. Koliko emocije otežavaju život ženama u poslovnom svijetu? Je li to što su žene osjećajnije otegotna okolnost ili prednost?

- Radne odnose naša emocionalnost, ja bih to nazvala empatija žena, sigurno poboljšava. To dolazi iz tih upisanih nam uloga. Kad, recimo, govorimo o razlikama u plaćama, u jednu ruku se očekuje da žena ni ne želi napredovati zbog obiteljskih obaveza, a ono što zabrinjava je satnica za posao koji proizlazi ženama iz tradicije (odgojiteljice, medicinske sestre i sl.). Satnica je manje plaćena od satnice vodoinstalatera i mehaničara - kaže Borić. A koji je najveći apsurd ovog našeg svijeta pojašnjava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

- Svijet nije muški, jer zapravo većinu stanovništva čine žene, ali muškarci upravljaju i većina svijeta kakav danas poznajemo je rezultat djelovanja muškaraca koji su povijesno bili u poziciji da ga oblikuju jer je moć odlučivanja nekad u potpunosti, a danas još u većini, bila u njihovim rukama - kaže Ljubičić. Nije sustav taj, ističe, koji namjerno postavlja prepreke ženama. Naime, on se temelji i on proizlazi iz patrijarhalne tradicije te se to odražava u mnogim područjima života i danas. Nadalje, još se primjerice smatra da politika nije “ženski” posao unatoč činjenici da su žene pokazale da to mogu obavljati jednako uspješno kao i muškarci. Jedan od većih apsurda je, smatra Ljubičić, to što od 60 posto svih visokoobrazovanih su žene, a rijetko uspijevaju sjesti na čelne pozicije.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • Kukac_1 08.03.2018.

    Patrijarhalna tradicija je preduvjet civilizacije. Jel poanta ovog da se žene trebaju više laktarat i crnčit u službi kapitala umjesto da se razvija dobar i stabilan obiteljski život?

  • maxim m 08.03.2018.

    vid ovi macho komentatora a bez žena se ni kruva nebi znali najest...

  • davac 08.03.2018.

    Ma je, traže ravnopravnost? Neka otac dobije dijete poslije rastave. Žene, otiđite na czss i tamo tražite ravnopravnost. Sramota. Ajmo sad žene sa minusima

Komentiraj...
Vidi sve komentare