To je to što me zanima!

ZERP: Naše more koje ne možemo uopće kontrolirati

Političari ovih dana burno raspravljaju o ZERP-u, hoće li se u tom pojasu onemogućiti nekontroliran izlov ribe za talijanske ribare od 1. siječnja 2008.
Vidi originalni članak
Isključivi gospodarski pojas: Proglasilo ga je više od 124 država prema Konvenciji UN-a o zaštiti mora. Hrvatska je od toga odustala 2003. jer se plašila reakcija EU-a na jednostranu odluku, pa je proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), koji ostavlja prostor za pregovore sa susjedima.

ZERP: Hrvatska ga je proglasila u listopadu 2003. U tom pojasu  možemo regulirati  ribarstvo, ekološku zaštitu, iskorištavanje mora i sl. Naši propisi vrijede za sve, osim za članice EU-a, od 2004. Od 1. siječnja 2008. te bi odredbe trebale vrijediti i za zemlje EU-a.

HSP: Od 2002. godine ta stranka u Saboru traži proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu. U listopadu 2003. nisu dobili potporu većine zastupnika.

HSS: Danas ultimativno traže da  se ZERP od 1. siječnja 2008. počne primjenjivati i za članice EU-a. A 2003., dok su bili u koalicijskoj Vladi, protivili su se isključivom gospodarskom pojasu, tražili su njegovu blažu varijantu i na kraju glasali da se ZERP počne primjenjivati godinu nakon donošenja odluke u Saboru.

HDZ: Sanader je u listopadu 2003. bio za HSP-ov prijedlog gospodarskog pojasa. Rekao je da je svjestan negativnih reakcija, ali da postoje trenuci kada treba preuzeti rizik. Od kada je HDZ na vlasti odgodio je primjenu blažeg ZERP-a za države EU-a do početka 2008. No, sada treba HSS-ovu podršku za formiranje nove Vlade. A žele i Hrvatsku uvesti u Europsku uniju.

EU: Protivili su se našem proglašenju gospodarskog pojasa, pa su 2003. pritisnuli Račanovu Vladu koja je potom proglasila ZERP.  Prijete da će Hrvatska imati problema u pregovorima i ulasku u EU ako se ZERP na njih primijeni od početka 2008.

Ribari: Naši ribari traže da ZERP vrijedi za sve kako bi se omogućila kontrola nad dobro opremljenim talijanskim ribarima koji izlovljavaju ribu u tom pojasu. Italija je svjesna koliko bi to moglo ‘oštetiti’ njihove ribare, pa se bore protiv takve odluke. Slovenci su nebitni jer imaju malo ribara, ali bi nam mogli napraviti probleme u pregovorima s EU-om.

Apsurd ZERP-a: Ako se od Nove godine počne primjenjivati za članice EU-a, Hrvatska u Uniju možda neće ući kroz dvije-tri godine. No teško ćemo nadzirati kako se naši zakoni provode u ZERP-u. Naša Obalna straža je preslaba, imamo premalo brodova i zrakoplova za kontrolu ZERP-a.
Idi na 24sata

Komentari 15

  • turky 14.12.2007.

    prcaju nas prcaju svi pa i mi sami sebe

  • Hacker-ri 14.12.2007.

    cemu pisat o ZERPU kad znamo da cemo skinut gace po ko zna koji put?

  • fzeljko 14.12.2007.

    TA ČAROBNA RIJEĆ \" NAŠE\" TOLIKO ĆE BITI RIJETKA SVAKIM DANOM SVE MANJE I MANJE , MA PITAM VAS USTVARI ŠTO JE NAŠE ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare