To je to što me zanima!

Židovi u BiH neće obilježiti 85. godišnjicu od Holokausta: Ništa od koncerta, antisemitizam jača

U Sarajevu je zbog antisemitizma otkazano obilježavanje 85. godišnjice Kristalne noći.
Vidi originalni članak

Židovska zajednica u BiH ove se godine neće prisjećati žrtava masovnog progona u nacističkoj Njemačkoj. Koncert koji se trebao  održati povodom 85. obljetnice Kristalne noći  u prostorima sarajevske aškenaške sinagoge je otkazan. 

"Povećan je antisemitizam u Sarajevu, izostaju reakcije nadležnih tijela"  

Vladimir Andrle, predsjednik sarajevske Le Benevolencije, ističe za 24sata kako je "Židovska zajednica u BiH zbog povećanog antisemitizma i izostanka reakcije na njega od nadležnih tijela odlučila otkazati događaj zbog bojazni da se ne zloupotrijebi u dnevno-političke svrhe".

NAZVALA SVE SRAMOTNIM Veleposlanica Izraela u BiH: 'Židovi se boje u svom Sarajevu'

Organizatori koncerta koji se trebao održati u prostoru aškenaške sinagoge u Sarajevu su, uz Židovsku zajednicu i Svjetski židovski kongres i Veleposlanstvo Hrvatske u BiH jer Hrvatska trenutačno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust.

Andrle ističe kako je pojačano prisustvo policijskih službenika na lokacijama gdje su smješteni objekti od značaja za židovsku i palestinsku zajednicu u BiH.

"Odluku o otkazivanju koncert donijeli smo na temelju procjene policijskih tijela. Nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku, potrebno je zaštiti građane, ali i objekte važne za židovsku i palestinsku zajednicu u BiH", dodao je Andrle. 

Optužuju Hrvatsku da podmeće antisemitizam Sarajevu 

Podsjetimo, jedan od sarajevskih web portala blizak radikalnim bošnjačkim krugovima i Stranci demokratske akcije optužio je Veleposlanstvo Hrvatske da je odgovorno za otkazivanje koncerta tvrdeći da je u pozadini urota kojom se pokušava "Sarajevu podmetnuti antisemitizam". Iz Veleposlanstva Hrvatske u BiH ranije su to negirali i naveli kako su "zgranuti  takvim tendencioznim napisima kojima im se "stavlja meta na čelo i izražavaju zabrinutost zbog negativne atmosfere u Sarajevu na koje upozoravaju i predstavnici židovskih organizacija".

ZBOG SUKOBA U Sarajevu zbog sigurnosnih razloga otkazano obilježavanje obljetnice progona Židova

U BiH je ovih dana održano nekoliko prosvjeda podrške Palestini u većim gradovima - Sarajevu, Mostaru, Zenici i Tuzli. 

Prosvjedi podrške Palestini: Ratni zapovjednik Armije RBiH "stavio se na raspolaganje Hamasu" 

Na sarajevskom prosvjedu su se, uz transparente podrške Gazi, tako našle i brojne antisemitističke poruke, fotografije izraelskog premijera Benjamina Netanyahu i Adolfa Hitlera kao "iste osobe". Okupljeni su uzvikivali i da će "Palestina biti slobodna", ali i "Netanyahu terorist". 

BILA NA FESTIVALU KAD JE HAMAS NAPAO Njemica nad čijim su se tijelom hamasovci iživljavali je mrtva. Majka: 'Naše Shani više nema'

U Zenici je, pak, na prosvjedu govorio i Šerif Patković, nekadašnji zapovjednik 7. muslimanske brigade Armije RBiH koja je u svom sastavu imala i mudžahedini, te istaknuo kako se "stavlja na raspolaganje Hamasu". 

TISUĆE POGINULIH Tenkovi, zračni napadi i uništeni grad: Evo kako danas izgleda izraelska kopnena akcija u Gazi

"Brigada pokreta El Hamas nastala iz političkog krila Muslimanskog bratstva mene duboko podsjeća na Sedmu (muslimansku brigadu Armije BiH) i ja kao zapovjednik, evo kažem i veleposlaniku, ali i kao čovjek stavljam se na raspolaganje u datom trenutku da im se pridružim”, rekao je Šerif Patković.  

Komšić izraelsku veleposlanicu nazvao budalom,  a napad Hamasa gestom očajnih ljudi 

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH koji je već četvrti mandat nametnut bh. Hrvatima bošnjačkim glasovima, ranije je istaknuo kako je "Hamasov napad gesta očajnih ljudi". 

IZRAEL: MINISTARSTVO GAZE=HAMAS Izrael podijelio snimku. Prilog CNN-a postao je viralan: 'Otkad to leševi mogu mrdati glavom?'

Komšić je izazvao i diplomatski skandal nakon što je izraelsku veleposlanicu u BiH, Galit Peleg, nazvao "zlonamjernom budalom". 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • cupra 02.11.2023.

    Konačno kraj toj"šaradi".Židovi moraju postati građani drugog reda

  • sofiaber 31.10.2023.

    Znači ne smiješ ništa reć protiv Izraela jer će te odmah proglasit antisemitom. Hahahah nevjerojatno

  • Racionalni 31.10.2023.

    Zidovi ovo kaj rade meni je potpuno suludo jer su oni to prije 85 godina iskusili i da nisam na strani terorista niti sam na strani Zidova bolesno je to da civili umiru a cijeli svijet to gleda

Komentiraj...
Vidi sve komentare