To je to što me zanima!

Život na kotačima: Prošao sam 200.000 kilometara na biciklu

Zagrepčanin Mladen Gaćeša (48) obišao je gotovo cijelu Europu na biciklu, a dopedalirao je i do dalekog Pekinga kako bi pratio Olimpijske igre 2008. godine
Vidi originalni članak

Mladen Gaćeša (48) iz Zagreba zaljubljenik je u bicikle i putovanja. Priprema put u Azerbajdžan. Naravno, na biciklu.

- Bicikl od djetinjstva koristim u svakodnevnom životu, a s putovanjima sam započeo u bivšoj državi još kao mladić. Nakon tih početnih iskustava počeo sam pedalirati Europom. Tako sam se 1998. uputio od Zagreba preko Budimpešte, Bratislave, Brna, Praga, Dresdena, Berlina, Hamburga, Amsterdama i Londona do Pariza - nabraja Mladen. Susreo je mnoge ljude koji isto tako putuju, i tada je počeo razmišljati o nekim većim projektima.

- Moj prvi veliki projekt bilo je putovanje od Zagreba do Pekinga na Olimpijadu 2008. godine. Na put smo išli Marko Mitić i ja. Krenuli smo na istok, Srbija, Rumunjska, Moldova, Ukrajina, Sibirom do mongolske granice, pa pustinja Gobi i na kraju sjeverna Kina sve do Pekinga. Svaki dan smo vozili oko 100 kilometara, a na kraju smo ukupno kroz 121 dan prošli 11808 kilometara - kaže Mladen, koji je sa prijateljima Markom Mitićem i Sašom Drachom osnovao sam biciklistički klub Pedalinac.

Vrativši se, počeo je planirati putovanje u London gdje je 2012. godine vodio grupu biciklista na Olimpijske igre, a zatim je uslijedilo veliko putovanje na Zimske Olimpijske igre u Soči u veljači ove godine.

- Išao sam s Markom i Tomislavom Barbićem. To je bilo ipak malo više od običnog putovanja jer zima nije prirodno okruženje za vožnju biciklom. Ukrajina i Rusija zimi priča su za sebe. Znali smo voziti se na -17 stupnjeva Celzijevih uz vjetar u prsa do 70 km/h, a bicikli su bili opremljeni čavlićima u gumama kako ne bi proklizavali na ledu - ispričao je Gaćeša.

Nova avantura

U svibnju 2015. planira putovanje na Prve europske igre u Azerbajdžanu. Ukupno je propredalirao oko 200.000 kilometara. - Strojarski sam tehničar u zagrebačkoj Toplani u HEP-u. Radim smjenski i tijekom godine skupim mnogo prekovremenih sati i slobodnih dana. Kroz preraspodjelu radnog vremena uvijek mi ostane dovoljno da mogu isplanirati neko putovanje, zaključuje Mladen.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • Ivan Rogić 12.11.2014.

    Tužno je da je toliko negativnih komentara na ovako pozitivnu priču. Nažalost većina vas nije imala čast upoznati Mladena kako bi donijeli ispravan sud o njemu. Većina ovih "komentara" nisu čak niti mišljenje već direktno vrijeđanje, prozivate ga da je lažov i "uhljeb", neka vas je sramota! Na temelju jednog kratkog članka imate odmah cijelu sliku i mišljenje o tom čovjeku, površni ste i ljubomorni, a prije svega puni predrasuda. Kada biste poznavali Mladena znali biste koliko je u životu doprinosio hrvatskom društvu općenito, znali biste da je velikodušan čovjek ogromnog srca. Sramota je da se blati čovjeka ničim izazvanim, vođeni vlastitim frustracijama koje ispoljavate anonimno po ovakvim portalima. Srećom po Mladena, okružen je pozitivnim ljudima širokih pogleda. Nadam se da će vas ovaj članak ipak inspirirati da se fokusirate na pozitivne strane u životu i da naučite poštivati druge, vjerujući da svatko može postići puno toga u životu ukoliko to iskreno želi! Na kraju, svi smo mali pod zvijezdama!

  • Mladen Gaćeša 10.11.2014.

    Ponavljanje neistina uz prešućivanje često prerasta u istinu i razna blaćenja anonimnih zlonamijernih ljudi nažalost ostaju također trajno zapisani (ovaj moj komentar neće ih izbrisati), želim čitateljima ponuditi i jedno drugo viđenje ove priče. Dakle, točno je da se zovem Mladen Gaćeša, da imam 48 godina i da sam zaposlenik Hrvatske elektroprivrede i to posljednjih 29 godina, što će reći da sam počeo raditi sa 19 godina i do zaslužene mirovine(ako je doživim) imati ću 67 godina i 48 godina radnog staža. Dosadašnjih 29 godina u HEP-u radim isključivo u proizvodnji, isključivo u 4 smjene, što znači da sam do sada u noćnom radu proveo gotovo 2200 noći što smatram većim izazovom i uspjehom u bilo kojem smislu, nego recimo odpedalirati do Pekinga ili prijeći biciklom tih 200 tisuća kilometara. Želim dalje istaći, kako unutar HEP-a radim na vrlo odgovornom radnom mjestu, blokovođe, što znači da mi je nakon svih državnih ispita (licenci), povjereno upravljanje strojevima, kotlovima i turbinama miljunskih vrijednosti, te kako sa svojim kolegama unutar tvrtke svakodnevno pridonosim napretku kompanije i zajednice uopće, sukladno znanju i mogućnostima. HEP, sukladno racionalizaciji troškova i štednji, ne isplaćuje radnicima naknadu za prekovremeni rad, kojeg radnici u proizvodnji (čiji sam dio) zbog procesa proizvodnje imaju u jednom manjem dijelu, tako da na taj način radnici zaslužni za neprekidanje radnog procesa, bez iznimke ostvaruju pravo na korištenje viška odrađenih sati. Dio tih sati kao i svi moji godišnji odmori, podređeni su mojim putovanjima biciklom i tako iz godine u godinu. Ovaj tekst nije anoniman, iza svega napisanog stojim pod punom materijalnom i svakom drugom odgovornošću, potpisan punim imenom i prezimenom Mladen Gaćeša

  • otilliaOS33 08.11.2014.

    da, malo mi je čudno da zaposlen čovjek ima toliko slobodnog vremena, nešto u ovoj priči ne štima ili nije članak napisan kako treba.....ideja je ok, ali kako je to izveo....hm.

Komentiraj...
Vidi sve komentare