To je to što me zanima!

Zlato doista 'raste' na drveću: Našli su ga u lišću eukaliptusa

Do tih otkrića znanstvenici su došli rendgenskim snimkama lišća, granja, kore i tla oko eukaliptusa koji rastu na nalazištima zlata u južnoj i zapadnoj Australiji
Vidi originalni članak

Australski istraživači tvrde da su pronašli neobičan pokazatelj da u blizini ima zlata. Riječ je o tragovima na lišću drveća eukaliptusa čije duboko korijenje seže čak do zlatnih žila, koje su duboko u utrobi zemlje. 

Ovo spektakularno otkriće moglo bi pomoći tragačima za zlatom. Znanstvenici tvrde kako bi se zbog ovog otkrića mogle razviti nove tehnike vađenja zlata. U potrazi za vodom na sušnim područjima na kojima rastu, stabla eukaliptusa svoje korijenje pružaju jako duboko u zemlju, do 40 metara

Prodiru čak do slojeva bogatih naslagama zlata, a crpeći vodu crpe i mikroskopske čestice ovog prijelaznog metala. Znanstvenici uvjeravaju kako na taj način kroz cijelo deblo čestice zlata putuju do vrhova lišća. 

Do tih otkrića došli su rendgenskim snimkama lišća, granja, kore i tla oko eukaliptusa koji rastu na nalazištima zlata u južnoj i zapadnoj Australiji. Koncentracije zlatnih čestica našli su u isključivo na lišću najviših grana, u vrlo malim količinama. 

Pretpostavljaju da je zlato otrovno za biljku pa ga zato ona 'šalje' u svoje najudaljenije dijelove.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • SA-SU 03.07.2015.

    Što će mi eukaliptus kada živim u srednjoj Eropi, trebali bi napisati da li ima taragova zlata u šljivi ili češplji! :))

  • Gonzaga2309 01.07.2015.

    bojim se da cu morat uklonit ovaj smijesan portal sa popisa aplikacija

Komentiraj...
Vidi sve komentare